Två mäklarutbildningar läggs ner – höll inte måttet

Två mäklarutbildningar på Högskolan Väst avvecklas efter att de båda fått kritik från Universitetskanslerämbetet (UKÄ). Kritiken rör bland annat brist på vetenskaplig kompetens och för lågt satta lärandemål.
– Vi vill aldrig driva en utbildning där vi inte kan säkerställa kvaliteten på lång sikt, säger Fredrik Sjögren, prefekt på Högskolan Väst.

ANNONS
|

Under förra året genomförde UKÄ en granskning av landets mäklarutbildningar, i vilken bara tre av tio fick godkänt. Bland de utbildningar som fick omdömet ”ifrågasatt kvalitet” finns två mäklarutbildningar på Högskolan Väst i Trollhättan, vilket Mäklarvärlden också har rapporterat om.

Kritiken mot utbildningarna handlar bland annat om för lågt satta lärandemål – samt att studenterna i vissa fall inte måste uppnå målen för att få ett godkänt betyg. Men framför allt ifrågasätter UKÄ bristen på vetenskaplig kompetens.

I sitt yttrande skriver UKÄ att man identifierat ”en rad brister och frågetecken i utbildningens utformning och genomförande” och att ”högskolelagens mål inte alltid beaktas tydligt nog i kursmål och kursdokument”. Vidare menar man att lärarnas kompetens i vissa fall inte är tillräcklig.

ANNONS

”Ärligast att lägga ner”

– I huvudsak anser jag att man har rätt i kritiken. Det betyder inte att studenterna har fått dålig kvalitet på sin utbildning, utan att vi inte har kunnat visa hur vi har garanterat kvaliteten som vi borde ha gjort, säger Fredrik Sjögren, prefekt på Institutionen för ekonomi och it på Högskolan Väst.

När kvaliteten på en utbildning ifrågasätts har lärosätet i fråga ett år på sig att ta fram en åtgärdsredovisning – för att redogöra för hur man tänker rätta till bristerna.

Istället har Högskolan Väst beslutat att lägga ner utbildningarna.

– Vi har utrett frågan för båda utbildningarna under våren, och till exempel kollat om vi kan samverka med andra lärosäten. Men vi har landat i att vi inte mäktar med det, vi har inte möjligheter att bygga upp en forskningsmiljö som säkerställer kvaliteten, säger Fredrik Sjögren och fortsätter:

– Vi landade i att det ärligaste är att lägga ner. Vi kunde garantera kvaliteten på kort sikt men inte på lång sikt.

Inga mäklarutbildningar kvar

Utbildningarna har två olika inriktningar: den ena är en uppdragsutbildning för redan yrkesverksamma fastighetsmäklare och den andra är en mäklarekonomutbildning som också ger en kandidatexamen nationalekonomi.

Nu finns det inga mäklarutbildningar kvar på Högskolan i Trollhättan.

ANNONS

– Det som är tråkigt är inte minst att det finns ett behov av att lära ut den här kunskapen och vi hade gärna vilja fortsätta utbilda mäklare. Men vi vill aldrig driva en utbildning där vi inte kan säkerställa kvaliteten på lång sikt, säger Fredrik Sjögren.

De studenter som redan påbörjat någon av utbildningarna kommer att få fullfölja sin utbildning och säkerställs en fullgod kvalitet, menar högskolan.

LÄS MER:Här finns jobben efter högskolan

LÄS MER:Oroliga mäklare överväger karriärbyte

LÄS MER:Här är jobben med kort utbildning och hög lön

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS