Strejken på SVT skjuts upp, i avvaktan på ett avgörande i Arbetsdomstolen. Arkivbild.
Strejken på SVT skjuts upp, i avvaktan på ett avgörande i Arbetsdomstolen. Arkivbild.

TV-strejk skjuts upp – drar med Seko

Storstrejken på Sveriges Television och ett antal andra storföretag kommer inte bryta ut på måndag som varslat. Efter beskedet skjuter även Seko på sitt varsel.

ANNONS
|

En tvist mellan å ena sidan facken Unionen och Sveriges Ingenjörer och å andra sidan arbetsgivarna i Almega måste avgöras i Arbetsdomstolen (AD) innan stridsåtgärderna kan träda i kraft.

Konflikten gäller pensionsvillkor. Men arbetsgivarna i Almega har gjort en så kallad fredspliktsinvändning och menar att strejkvarslet bryter mot reglerna. De fackliga organisationerna ber nu Arbetsdomstolen snabbavgöra saken. Men en prövning där kommer att ta minst fem arbetsdagar, tror Unionens förbundsjurist Lars Åström.

- Innan dess kan vi inte göra någonting. Arbetsgivarna försöker kasta grus i maskineriet och hoppas att medlemmarna ska tappa sugen, men det är precis tvärtom. Stridsviljan ökar bland våra medlemmar, säger Lars Åström.

De två fackförbunden har varslat drygt 11000 medlemmar på företag som – förutom SVT – Telia, Comhem, Tieto, WSP, Securitas och Eltel Networks. Den mest spektakulära effekten av strejken skulle kunna bli att SVT:s förberedelser för Eurovision-finalen drabbas. Även de lokala nyhetsprogrammen och Lilla Aktuellt kan komma att drabbas om strejken bryter ut.

ANNONS

På fredagskvällen meddelade Service- och Kommunikationsfacket (Seko) att man efter en "vädjan från medlarna" beslutat att flytta fram sitt varsel för 1200 medlemmar till torsdag den 21 april klockan 14. På det sättet kommer Seko-varslet troligen att åter ligga i fas med Unionens dito.

ANNONS