Två av Nordeas anställda i Norge har gripits av polis.
Två av Nordeas anställda i Norge har gripits av polis. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Två anställda på Nordea har gripits av polis i Norge

Norsk polis har gripit fem personer misstänka för grov korruption alternativt medhjälp till grov korruption. Två av dem är anställda på Nordea, rapporterar VG.

ANNONS
|

Civilklädd polis gick in på Nordeas huvudkontor i norska huvudstaden Oslo under tisdagsmorgonen, enligt VG.

Polisen har även slagit till mot flera privatadresser i en insats som omfattar över 50 polisanställda.

– Vi har i dag gripit fem personer som är misstänka för grov korruption eller medhjälp till grov korruption, säger kammaråklagare Kristin Rusdal till VG.

Två av de gripna är anställda på Nordea.

Rör sig om 150 miljoner norska kronor i lån

Nordeas kommunikationschef i Norge, Christian Steffensen, bekräftar för norska tidningen Dagens Näringsliv att två av deras anställda har gripits.

– Det sker utifrån förhållanden som har avslöjats internet, och som gjort att vi tidigare i år har polisanmält upptäckten. De omständigheter som har upptäckts kan tyda på regelbrott och rör utlåning av pengar. Vi har en löpande dialog med polisen om ärendet, säger han till tidningen.

ANNONS

Han meddelar också att de två anställda är avstängda från arbetet.

Enligt VG gäller misstankarna låneansökningar som bygger på förfalskade dokument, något de skrev om under tisdagen. Artikeln handlar om en gråmarknadshandel, det vill säga handel som sker utan auktoriserade kanaler, med lån i Norge.

Handeln inbegriper låneagenter som agerar som förmedlare mellan bank och kund. VG har genom dold kamera spelat in låneagenterna som uppger att vem som helst kan förmedlas lån från Nordea via kontakter inom banken och med hjälp av förfalskad dokumentation. Lån ska ha tagits mot flera hundra tusen kronor i betalning.

Enligt åklagaren ska det röra sig om 150 miljoner norska kronor i lån som undersöks nu, en summa som kan komma att växa.

LÄS MER:Tidigare ledning i Swedbank misstänkt

LÄS MER:Swedbank misstänks för penningtvätt i Estland

LÄS MER:Polisen ska leta i Swish efter tvättade pengar

LÄS MER:Fem åtalas för momsfiffel för 158 miljoner kronor

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS