Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets ekonomipris till Alfred Nobels minne delas av de amerikanska tillväxtteoretikerna William Nordhaus, vid Yale University, och Paul Romer, vid New York University School of Business. Bild: Henrik Montgomery/TT
Årets ekonomipris till Alfred Nobels minne delas av de amerikanska tillväxtteoretikerna William Nordhaus, vid Yale University, och Paul Romer, vid New York University School of Business. Bild: Henrik Montgomery/TT

Två amerikaner delar ekonomipriset

Årets ekonomipris till Alfred Nobels minne delas av de amerikanska tillväxtteoretikerna William Nordhaus, vid Yale University, och Paul Romer, vid New York University School of Business.

Paul Romer, före detta chefsekonom på Världsbanken, har riktat in sin forskning på vikten av teknologisk utveckling för tillväxt och byggde upp en modell för att lyfta fram vikten av idéer för att driva på ny teknik.

– Det är absolut möjligt för människan att släppa ut mindre koldioxid, säger Paul Romer på en videolänk i samband med att pristagarna tillkännagavs av Vetenskapsakademien.

LÄS MER: Professor: "Glädjande, men en aning sent"

Paul Romer var överraskad över att få priset, trots att han liksom William Nordhaus för många bedömare var en förhandsfavorit.

– Jag fick två telefonsamtal i morse. Jag svarade inte på något av dem, för jag trodde det var spamsamtal. Jag räknade inte med att få priset, säger han på en videolänk på en presskonferens.

Går att åtgärda

Han påminner om larmen när ozonhålen dök upp, och att det då sades att det skulle bli svårt och jättedyrt att göra något åt problemet. I dag är det en ickefråga.

Det farliga är att göra människor apatiska inför klimathotet. Om vi gör rätt saker så kan vi göra något åt klimathotet, enligt Romer.

– Men det är dags att börja nu, säger han.

William Nordhaus, som på 1990-talet utredde kostnaderna för att avveckla svensk kärnkraft, byggde enligt Krussel upp en modell som han kallade Dice, där han studerade sambanden mellan ekonomin, fossila bränslen och klimateffekter.

Dice har bland annat använts för att räkna fram utsläppsprognoser och deras koppling till koldioxidskatter.

”Av vital betydelse”

Priset på totalt nio miljoner kronor delas mellan pristagarna för deras bidrag när det gäller att lyfta upp klimatet och teknisk innovation i tillväxtteorier.

– Detta är frågor som är av vital betydelse för människors välstånd, säger Per Krussel, medlem i priskommittén.

– Dessa två forskare har rest olika frågor och har arbetat separat, men de har mycket gemensamt, säger Krussel.

Han tillägger att de har haft stor effekt på forskning och beslutsfattare globalt.

Fakta: Motiveringen till ekonomipriset

"Paul Romers och William Nordhaus upptäckter är metodologiska och har gett oss avgörande insikter om orsakerna bakom och konsekvenserna av teknologisk utveckling och klimatförändring. Årets pristagare levererar inga färdiga lösningar, men deras upptäckter har fört oss betydligt närmare svaret på frågan om hur vi kan uppnå uthållig och hållbar ekonomisk tillväxt i världen"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.