Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tvärstopp för pensionsflytt

Krismöten på försäkringsbolag och banker. Den hårdlanserade kapitalpensionen är inte så förmögenhetsskattefri som utlovats. Nu stoppas flytträtten.
Kapitalpension blev i fjol det nya knepet för den som vill slippa förmögenhetsskatt. Tusentals svenskar har placerat över 30 miljarder kronor i sparformen. Man sätter in så mycket att förmögenhetsskattegränsen inte uppnås.
Därför är produkten het inför årsskiften.
Men nu har en färsk dom i regeringsrätten vänt upp-och-ner på saker och ting. Domen säger att kapitalpensioner med flytträtt skall anses som kapitalförsäkringar och blir därmed förmögenhetsbeskattade samtidigt som avkastningsskatten dubblas.
Banker och försäkringsbolag hade långt framskridna flytträttsplaner. Swedbanks fondbolag Robur plus nätmäklarna Avanza och Nordnet hann till och med skriva in rätten i sina avtal.
Nu tvärstoppas flytträtten hos samtliga förvaltare.
- Vi införde flytträtt så sent som 1 september och de som placerat i kapitalpension under september och oktober kan - om de så önskar - få skriva om avtalet till ett nytt utan flytträtt, säger Pär Bäckman, informationschef vid Robur.
- Vi är för flytträtt och allt annat som gynnar kunden, men vi stoppade omedelbart den rätten efter domen, säger han. Vi tror dock inte att sparformen är död trots detta bakslag.
Nätmäklarna som har kunder som utnyttjat flytträtten är upprörda.
- Nu måste lagen ändras, säger Jessica Gertun på Nordnet. Det är jättetråkigt att man nu stryper den självklara rätt som bör finnas för flytt. Regeringsrätten går också emot Finansinspektionen och Skatterättsnämnden. Försäkringstagaren sitter där med sina stora pensioner inlåsta under lång tid och först vid 55 kan man börja ta ut. Det är flera steg bakåt.
Nätmäklarna tror dock att de ska klara sig helskinnade ur skattefällan genom att de villkorat flytträtten, den skall vara förenlig med skattelagstiftningen.
Finansinspektionen har så sent som i oktober utrett flytträtten och finner att den kan konstrueras så försäkringstagare som inte flyttar inte heller missgynnas, vilket varit huvudinvändningen mot flytträtten.
- Vår principiella inställning till flytträtt har inte ändrats efter domen men skatteregler är inte vårt bord, säger Martin Blåvarg vid Finansinspektionen.
Två tredjedelar av pensionssparandet är i dag låst, säger Finansinspektionen i sin rapport, och man vill ha flytträtt för alla pensionsförsäkringar sålda före 2006.
Försäkringsförbundet noterar att det under senaste 12-månadersperioden betalats in 23 miljarder i premier, varav engångsinsättningar vid nyteckning 18 miljarder kronor.
Det gäller dock alla kapitalpensioner, inte bara dem med flytträtt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.