LO:s högkvarter i Stockholm.
LO:s högkvarter i Stockholm. Bild: Martina Holmberg / TT

Tusentals skyddsombud har försvunnit inom LO

ANNONS

LO har förlorat över 12 000 skyddsombud under de senaste åtta åren, skriver tidningen Arbetet.

Tidningens undersökning visar att förbunden har omkring 52 300 skyddsombud, jämfört med runt 64 500 under 2012.

Cyrene Martinsson Waern, ombudsman för arbetsmiljöfrågor på LO, säger till Arbetet att hon tror att en orsak till minskningen är fler otrygga anställningsformer.

– Om man jobbar timmar vågar man kanske inte säga ifrån om arbetsmiljön och definitivt inte ta på sig ett uppdrag av rädsla för att inte bli inringd, säger Martinsson Waern.

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebros universitet, säger att minskningen får konsekvenser för arbetsmiljön.

ANNONS

– Minskat antal skyddsombud leder till att färre kan driva arbetsmiljöfrågorna. Blir det sämre arbetsmiljö så leder det till sämre hälsa och fler sjukskrivningar, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS