Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals riskerar att få vänta på återbäringen efter CSN-miss

Tusentals svenskar kan tvingas vänta på sin skatteåterbäring efter att studiebidragsmyndigheten CSN uppgett felaktiga uppgifter till Skatteverket.

Centrala studienämnden medger att myndigheten skickat in felaktiga uppgifter till Skatteverket. Och det får konsekvenser för potentiellt tusentals svenskar som i dagarna väntar på sin återbäring. Enligt Skatteverket rör misstaget kontrolluppgifter gällande eventuell avdragsgill ränta, uppgifter som ska ha kommit in försent till myndigheten.

– Det som har blivit lite galet är uppgifter som rör räntan för våra kunder med återkrav, som till största delen gäller hemutrustningslån. Hur många det är som de facto har felaktiga uppgifter i deklarationen vet vi ännu inte. Men det verkar vara relativt många, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN till GP.

Skälet bakom de felaktiga uppgifterna följer på att den datafil som CSN lämnar över till Skatteverket inte ska ha varit uppdaterad. För många kan det betyda en missvisande deklaration och därmed förseningar för exempelvis skatteåterbäringen.

– Vi är de första att beklaga att det här gör att våra kunder får förseningar i sina skattebesked och att det kan påverka återbäringsutbetalningen, säger Klas Elfving och fortsätter:

– Vi uppmanar nu våra kunder som deklarerat innan den 2 april att jämföra räntan från vårt årsbesked med det som står skrivet i deklarationen. Om det skiljer sig åt måste deklarationen godkännas på nytt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.