Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tusentals protesterade mot låneåterbetalning

Vi säger nej. Vi accepterar inte budet. Det var beskedet för tusen och åter tusentals människor som på måndagen samlades på Syntagmatorget i Aten.

Vi får bilden klar för oss redan i taxin. Chauffören är bestämd: här ska ingen komma och diktera villkoren för Grekland. Men å andra sidan, alla makthavare är skumma. Verkligheten är som ett schackspel, men som medborgare får man inte veta vem eller vilka pjäserna är.

– Jag litar varken på makthavarna här eller i EU, säger han.

Läs också: Greklandskrisen för nybörjare
Läs också: Även svenskar bunkar euro

På torget viftast det med grekiska flaggor, röda flaggor med det grekiska ordet för nej, man skyltar med plakat som säger att Jean-Claude Juncker är en persona non grata – och säljer korv och majskolvar, sjunger sånger och håller talkörer.

De protesterande verkade vara lika många som lösningarna på landets ekonomiska problem. På söndag ska medborgarna få välja om man ska acceptera långivarnas bud om det finansiella räddningspaketet i utbyte mot reformer.

Läs också: Ingen vet hur dagen slutar i Aten
Läs också: Svårbedömt läge i grekkrisens spår

Men många är kritiska.

Fontini Lagonicos arbetar för Greklands revolutionära parti och delade ut flygblad till förbipasserande.

– Alla här säger nej. Men alla ser olika på problemet. Vi säger att vi ska lämna EU, ta hand om våra skulder, göra jobbet själva. Det blir åtstramningar men vi ska klara det, säger hon.

Det är en strid för landet, men det är viktigt att själva återta och behålla den ekonomiska kontrollen över Grekland.

– Några här tror att regeringen sitter inne med lösningen, men jag tvivlar. Den europeiska unionen är bara ett svart hål. Då är det bättre att vi tar ansvar, fortsätter Fontini Lagonicos.

Några köer vid bankomaterna märktes inte under måndagskvällen. På flygplatsen fanns handskrivna lappar uppsatta om att det var special offer om du ville sälja dollar.

– Det är bara en mediehysteri kring det här med att det blir kris om vi bara får ta ut 60 euro per dag.

Fontini Lagonicos skrattar och viftar med sin hög med flygblad.

– Vilken grek har 60 euro att göra av med per dag? Inte jag i alla fall. Det där gör de bara för att skrämmas, säger hon.

Från lyxhotellen som ligger vid torget stod turister på sina balkonger och tittade ut. Bland annat på den stora fontänen i mitten vars olika färger såg ut att symbolisera alla som manifesterade att de var för Grekland.

Bara på lite olika sätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.