Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén ser långtidsarbetslösheten stiga kraftigt. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén ser långtidsarbetslösheten stiga kraftigt. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Tusentals nya långtidsarbetslösa varje vecka

Tusentals nya långtidsarbetslösa tillkommer nu vecka för vecka. Med det här tempot sprängs snart nivån 200 000 som varit utan jobb i ett år. Men totalt har toppen passerats, nu sänker Arbetsförmedlingen prognosen.

ANNONS

I slutet av mars hade 182 000 varit utan arbete i minst tolv månader. Det är 29 000 fler på ett år, det vill säga under pandemins härjningar. Men siffran är redan gammal. Två veckor in i april har ytterligare 5 000 långtidsarbetslösa tillkommit, enligt Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen (AF).

Och kön in i den mindre roliga kategorin är lång. Över 100 000 har varit arbetslösa mellan sex och tolv månader och just nu, ganska exakt ett år efter att pandemin slog ut mängder av jobb, passerar många därför gränsen tolv månader. Så risken är uppenbar att mängden långtidsarbetslösa överstiger 200 000 i år, enligt Annika Sundén.

ANNONS

Högre normal arbetslöshet

Att så många går utan jobb så länge riskerar medföra en ännu högre permanent arbetslöshet även vid en högkonjunktur, något som kommer medföra arbetskraftsbrist i ett snabbare tempo samtidigt som arbetslösheten förblir hög.

Coronapandemin har också medfört att nya grupper hamnar eller riskerar att hamna i längre tider utan jobb – även de med gymnasieutbildning och relativt färska jobberfarenheter, men där jobben inte väntas komma tillbaka i full utsträckning. Därför blir arbetsmarknadsutbildning och andra utbildningsinsatser viktigare.

– Det är en lämplig insats för den gruppen, säger Annika Sundén.

Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om att satsa 448 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för att fler arbetslösa ska få stöd via så kallade matchningstjänster, extratjänster eller introduktionsjobb. Det beskrivs som en åtgärd för att motverka långtidsarbetslösheten som uppstått under pandemin.

Flexiblare studier

AF vill också se flexiblare studiemöjligheter, med kortare utbildningar och studiestarter vid fler tidpunkter på året.

Att ställa om blir en avgörande faktor framåt om inte långtidsarbetslösheten ska bita sig fast. AF kan inte i dagsläget svara på om myndigheten kommer att bli hårdare i sina krav på de arbetslösa att ta de jobb som finns, även om det innebär geografiska flyttar eller byte av yrke, utan att bli av med ersättning. Redan i dag finns sådana krav, men används lite olika hårt.

ANNONS

För nyanlända som traditionellt sett haft svårare att komma in på arbetsmarknaden är det samma mix som tidigare som gäller, en kedja av insatser med bland annat praktik, enligt myndigheten.

Ljusare prognos

Men det finns också ljuspunkter. För de som relativt nyligen blivit av med jobbet går det fortare att komma tillbaka och det finns jobb i industrin, vården och skolan. Den totala arbetslösheten har sjunkit sakta men stadigt under vintern och våren. AF släpper en ny prognos i slutet av april, men Annika Sundén kan redan nu säga att bedömningen är mer positiv än tidigare.

Toppen har passerats och arbetslösheten spås nu landa mellan 8,3 och 8,5 procent i snitt i år, enligt AF:s analyschef. Prognosen från i julas angav en arbetslöshet i snitt på 9,1 procent 2021.

Olle Lindström/TT

Fakta: Arbetslösheten i siffror

I slutet av mars var drygt 440 000, eller 8,4 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är 52 000 fler på ett år.

Av dessa är 191 000 födda utanför Europa.

I slutet av mars hade 182 000 varit arbetslösa längre än tolv månader, varav drygt hälften är födda i ett utomeuropeiskt land.

Ungdomsarbetslösheten har på ett år ökat med 7 000 till 58 000 eller 11,1 (9,8) procent av arbetskraften.

Av de inskrivna fick närmare 40 000 ett nytt jobb under mars, 12 000 fler än samma månad i fjol.

2 900 varslades om uppsägning under mars, en relativt normal siffra i ett historiskt perspektiv.

Källa: Arbetsförmedlingen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS