Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AB Volvos vd Martin Lundstedt. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT
AB Volvos vd Martin Lundstedt. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Tusentals kan få gå från Volvo

Lastbilstillverkaren Volvo räknar med bestående effekter av coronakrisen. Personalen ska nu minskas med 4 100 personer globalt, varav 1 250 i Sverige.
– Det är naturligtvis ett tråkigt besked, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef på Volvo.

Under flera veckor under våren var det i princip totalt stopp i Volvos verksamhet. I samband med delårsrapporten för första kvartalet meddelade bolaget att man gick in i andra kvartalet med en negativ orderingång. De ekonomiska effekterna av coronapandemin har varit betydande på verksamheten.

– Vi var redan i början av 2020 på väg in i en begynnande lågkonjunktur efter ett antal goda år. Covid 19-utbrottet har lett till att vi har vidtagit kontinuerligt kraftfulla åtgärder eftersom det har påverkat vår bransch och samhället väldigt mycket, säger Martin Lundstedt.

För att minska kostnaderna planerar nu Volvo nedskärningar på tjänstemannasidan med 4 100 personer globalt, varav 15 procent är konsulter. 1 250 tjänster i Sverige berörs.

Samtal med facken

– Vi bedömer att påverkan på våra produkter och tjänster på kort och medellång sikt är betydande och då måste vi göra nödvändiga anpassningar, säger Martin Lundstedt.

Under perioden då det var stopp i verksamheten var i stort sett hela arbetsstyrkan korttidspermitterad, en åtgärd som enligt Lundstedt dämpat behovet av nedskärningar på längre sikt. Samtidigt kan koncernen inte göra sig beroende av den typen av åtgärder, konstaterar han.

– Nu måste vi ställa bolagets resurser i förhållande till de efterfrågenivåer vi ser. Det är det som nu pågår. Vi är inne i nästa fas där vi anpassar bolaget till den verklighet vi ser.

Det kan bli tal om varsel i Sverige, och i vissa andra länder, men något sådant är ännu inte lagt.

– Vi går inte in på detaljer kring det. Nu har vi angett den nivå i Sverige vi bedömer är nödvändig och nu börjar samtalen med våra fackliga parter, säger Martin Lundstedt.

Kombinationen med att branschen genomgår stora förändringar för att verksamheten ska bli mer hållbar bidrar också till att det krävs stora anpassningar och ökar också behovet att spara i vissa delar av verksamheten, enligt honom.

Bestående effekter

I början på april påbörjades en successiv återstart av verksamheten men Lundstedt vågar inte säga något om när de permitteringar som kvarstår kan dras tillbaka.

– I takt med att länder öppnar upp ser vi en ökad ekonomisk aktivitet. Frågan är hur lång tid det tar, vilka restriktioner som blir kvar och vad det innebär för olika sektorer. Oavsett om det blir en brant återhämtning kommer det att bli bestående effekter, säger Martin Lundstedt.

TT: Ni hade en negativ orderingång tidigare i våras – hur ser det ut i orderböckerna nu?

– Vi kommenterar inte det exakt eftersom vi är mitt i kvartalet. Men vi har kommit ur den fasen, säger Martin Lundstedt.

Tillverkar lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och fartygsmotorer.

Har cirka 100 000 anställda globalt. Omkring 20 000 av dessa finns i Sverige.

Volvo har produktionsanläggningar i 18 länder.

Under 2019 omsatte runt 432 miljarder kronor.

Huvudkontoret ligger i Lundby, på Hisingen i Göteborg.

Bland koncernens lastbilsmärken finns, förutom Volvo, franska Renault, amerikanska Mack och japanska UD.

Källa: AB Volvo