Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anser att landet är utsatt för en ekonomisk attack. Arkivbild.

Turkisk lobby efterfrågar diplomati

Samtidigt som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan höjer insatserna i konfliken med USA vill landets ledande företagslobbygrupper se en diplomatisk lösning.

Medan den turkiska liran återhämtar sig något ytterligare uppmanar Erdogan nu till bojkott av amerikanska elektronikprodukter, rapporterar Reuters. Det som ett svar på USA:s tullhot på turkiskt stål och aluminium.

Erdogan ifrågasatt

Men den turkiska ledaren har mött på patrull på hemmaplan.

De turkiska ledande företagslobbygrupperna Tusiad och Tobb efterfrågar en diplomatisk lösning på konflikten med USA, snarare än ett föllödigt handelskrig.

Vidare trycker företagsorganisationerna på en mer återhållsam penningpolitik, något som går stick i stäv med presidentens vilja om låga räntor.

De vill också se införandet av åtstramningsåtgärder för att lösa landets ekonomiska bekymmer.

"Växla inte pengarna"

Tidigare har Erdogan uppmanat den turkiska befolkningen att inte växla in sina pengar, som tappat kraftigt i värde till utländsk valuta. Det vore att ge upp inför fienden, enligt presidenten.

Sedan i går har liran stärkts och en amerikansk dollar kostar nu kring 6:60, mot som lägst 7:24 under natten till måndagen. Men sedan årsskiftet handlar det fortsatt om en försvagning med runt 40 procent. Orsaken till att valutan stärkts senaste dygnet kan, enligt bedömare som Reuters talat med, hänga ihop med ett större möte som Turkiets finansminister ska hålla med uppemot 1 000 investerare på torsdagen.

Terroråtalad pastor

Bakgrunden till den nu akuta konflikten handlar om att USA:s president Donald Trump krävt att den amerikanske pastorn Andrew Brunson, terroråtalad i Turkiet, ska släppas omedelbart – annars införs strafftullarna. Tidsfristen sägs gå ut på onsdag även om inga officiella amerikanska källor har bekräftat det. Turkarna har hittills vägrat gå med på att släppa pastorn.