Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som varit Turkiets president sedan 2014, står inför president- och parlamentsval 2019. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som varit Turkiets president sedan 2014, står inför president- och parlamentsval 2019. Arkivbild.

Turkisk lira nära historisk bottennivå

Den turkiska liran har fallit till 4:03 lira per dollar och närmar sig därmed en ny historisk bottennivå. Fallet kommer sedan president Recep Tayyip Erdogan enligt turkisk press kritiserat Turkiets centralbanks senaste räntehöjning.

ANNONS
|

President Erdogan har enligt tidningen Hürriyet klagat på att centralbanken, när han var på en utlandsresa, passade på att bryta en överenskommelse de hade gjort om att det var läge att sänka räntan.

- De pratar om envåldshärskaren. Vilken typ av envåldshärskare är detta? Vi fattar ett beslut och de genomför det inte. De gjorde detta bakom min rygg, sade Erdogan på partimötet enligt Hürriyet.

ANNONS

Turkiets centralbank höjde i december en av sina styrräntor, en utlåningsränta till banker, med 0,50 procentenheter till 12,75 procent.

Centralbanken i Istanbul har sitt nästa räntemöte den 25 april.

Den turkiska ekonomin har med draghjälp av ökad inhemsk efterfrågan återhämtat sig efter en djup svacka efter det misslyckade kuppförsöket sommaren 2016. I fjol låg tillväxten på 7,4 procent, vilket var något mer än väntat.

Hög inflation och det osäkra politiska läget i Turkiet har dock fått många utländska investerare att avstå från investeringar i landet.

TT-Reuters

ANNONS