Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tungviktare pressar om skuldsättningen

Politikerna borde agera för att få ner hushållens skuldsättning. Det var det skarpa – och samstämmiga – budskapet från cheferna för Riksbanken, Riksgälden och Finansinspektionen, när de frågades ut i finansutskottet.

En kris på bostadsmarknaden kommer att sätta bankerna i gungning och hota den finansiella stabiliteten. Det behövs politiska reformer för att minska riskerna – riksbankschef Stefan Ingves, FI:s generaldirektör Erik Thedéen och rikgäldsdirektören Hans Lindblad lät bitvis som kopior av varandra i finansutskottet.

- Vi har ett unikt läge i svensk ekonomi, med brinnande högkonjunktur och extremt låga räntor. Det innebär att det byggs upp risker i det finansiella systemet, det blir en jakt på avkastning. Det ställer krav på att bygga motståndskraft, sade Erik Thedéen.

Andra lösningar

Det som politiken inte levererar måste myndigheterna göra istället, konstaterade Hans Lindblad och Stefan Ingves pekade på att det pågår ett lappande och lagande istället för att det tas ett helhetsgrepp.

- Min bedömning är att det finns en stor samsyn kring hur det ser ut och vad man behöver göra för att hantera de här frågorna, sade Stefan Ingves till journalister efteråt.

Han tycker att FI:s nya förslag som skulle öka amorteringskravet för hushåll med hög skuldsättning verkar "rimligt", eftersom det gör det svårare att låna stora summor. Men det räcker inte.

De tre cheferna vill ännu hellre se andra, eller fler, åtgärder. Slopat ränteavdrag är en sådan åtgärd. Effekterna på hushållen av det ska inte överdrivas menar Hans Lindblad, som efterlyser ett helt reformpaket kring skuldsättning och byggande.

- Ett helt slopat ränteavdrag motsvarar två räntehöjningar från Riksbanken, att gå från minus 0,5 procent till noll, sade han.

Bolund öppnar dörren

Sverige är tillsammans med Norge och Nederländerna länder som sticker ut när man ser på skulder i förhållande till BPN. Alla tre länder har också haft problem på sina bostadsmarknader, enligt Ingves.

- Banksystemet i Sverige är stort, koncentrerat och sammanlänkat. Och vi har en finanssektor som är helt och fullt beroende av att fastighetsmarknaden, både den privata och kommersiella, fungerar.

Det finns ingen politiskt enighet kring ränteavdragen, konstaterade finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som också deltog i utfrågningen.

- Jag tror att det är viktig med en bred samsyn i de här frågorna. Regeringen har en dörr öppen, sade han.