Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Niklas Thoresson, Unionen och Johan Facht, Akademikerföreningen.

Tungt varsel på SKF

Tuffa tag för tjänstemännen i Göteborg för att SKF ska nå sina finansiella mål. - Det är en ansenlig mängd. Men det kunde säkert ha varit värre, säger Niklas Thoresson, Unionen.

SKF arbetar sedan en tid tillbaka med olika program som ska frigöra kapital och minska de årliga kostnaderna. Till slutet av 2015 ska exempelvis de årliga kostnaderna minska med tre miljarder kronor. Allt för att vinsten ska öka.

I slutet av förra året kom också besked från SKF:s nya ledning om förändringar i organisationen. Se även faktaruta efter artikeln.

På torsdagen kom så det första beskedet om förändringarnas betydelse för koncernens anställda. 200 varslas om uppsägning.

- Sedan beskedet i december om en sammanslagning av de två affärsområdena är det inte så onaturligt att det uppstår utrymme för besparingar.

- Sedan är det aldrig bra att förlora kollegor. Det är en ansenlig mängd. Men det kunde säkert ha varit värre. Men nu är det som det är, säger Niklas Thoresson, ordförande för Unionens klubb med 650 medlemmar på SKF i Göteborg.

- Medlemmarnas reaktioner på omorganisationen i sig är att det är en bra väg framåt för SKF.

1500 av 1650 jobbar i Göteborg

SKF har totalt 1 650 tjänstemän i Sverige, varav cirka 1 500 i Göteborg. Varslet om neddragning av 200 tjänstemän omfattar främst anställda i Göteborg. Men anställda i övriga Sverige kan också komma att beröras, enligt SKF.

Johan Facht, ordförande för Akademikerföreningen på SKF i Göteborg med cirka 375 medlemmar, resonerar utifrån att varslet är kopplat till omorganisationen.

- Då får man ändå förvänta sig förändringar på personalsidan, säger Johan Facht som inte vill ge några kommentarer till antalet som varslas eller om man har några krav gentemot företagsledningen på avgångserbjudanden för att undvika uppsägningar.

- Vi har inlett förhandlingar och dess frågor tar vi med företaget, säger han.

Gunilla Nilsson, vd SKF Sverige, säger att omorganisationen lett fram till bedömningen att 200 tjänster kan plockas bort.

- Båda affärsområdena har servat vår industrimarknad. När vi slår ihop dem till ett får vi en mer effektiv industrimarknadsapproach. Det leder till att vi får vissa funktioner som helt enkelt dubbleras, säger hon.

Vad händer nu?

- Nu går vi in i förhandlingar och det är egentligen inte förrän de är slutförda som vi kan veta exakt vad det innebär.

Bara mindre del löses med naturliga avgångar

Eftersom absoluta merparten av SKF:s tjänstemän i Sverige är placerade i Göteborg är det självklart att huvuddelen av de tjänster som försvinner finns här. Men någon exakt siffra över hur många som drabbas i Göteborg kan Gunilla Nilsson inte ge i dagsläget.

Hur stor del av nedbemanningen som går att lösa genom naturliga avgångar är heller inte klart, men enligt Gunilla Nilsson är det i vart fall inte någon större andel.

- Det är en del som kommer att ingå i förhandlingarna, men om det till största delen varit naturliga avgångar hade vi inte behövt lägga ett varsel.

Kommer det bli aktuellt med erbjudanden om avgångsvederlag?

- Det kan jag inte heller svara på förrän förhandlingarna är slutförda.

Vad har ni fått för reaktioner på beskedet?

- Ja. Oj. Inte så väldigt mycket ännu, skulle jag vilja påstå. Vi gick ut med information till de anställda klockan 13.00 samtidigt som vi lade varslet och jag tror att man fortfarande håller på att smälta det.

Efterlyser avgångspaket

Inför de fortsatta förhandlingarna om neddragningarna efterlyser Unionen någon form av avgångspaket.

- Vi ser helst någon form av lösningar som gör att färre än 200 behöver sägas upp, säger Niklas Thoresson.

Den sammanslagning av två affärsområden som ligger bakom varslet gäller för SKF:s hela organisation världen över. Men vilka konsekvenser det leder till i andra länder där SKF är stora finns inget svar på än. Men allt talar för att bemanningen kommer att minska även i andra länder. I Tyskland, Italien, Kina och USA har SKF fler anställda än i Sverige.

- Det är givetvis en sak som analyseras överallt och jag kan inte svara på det överhuvudtaget i detta läge, säger Gunilla Nilsson.

Från Unionen och Akademikerföreningen ser man i dag inga ytterligare förändringar inom SKF som kan leda till personalneddragningar i Sverige.

FAKTA: SKF i förändring

I början av december gav SKF besked om att de två affärsområdena för industrimarknaden, Strategic Industries och Regional Sales and Service, slås samman till Industrial Market.

De två sammanslagna affärsområdena utgör cirka 70 procent av SKF-koncernens totala omsättning.

Som en konsekvens av förändringen varslas nu 200 tjänstemän i Sverige.

Från 1 januari har SKF tre affärsområden: Industrial Market, Automotive Market och Speciality Business.

I samband med beskedet om organisationsförändringarna sade Alrik Danielsson, vd och koncernchef från 1 januari, följande om Industrial Market: Den är en viktig del av vår verksamhet och jag har därför beslutat att personligen ta ansvar för den inom koncernen.

I november presenterade SKF en ny, mindre, koncernledning.

SKF, med huvudkontor i Göteborg, finns i 130 länder. Försäljningen 2013 uppgick till närmare 64 miljarder kronor och antalet anställda var drygt 48 000 anställda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.