Tummen upp för gigantisk vindkraftpark utanför Halland

Upp till ett hundratal havsbaserade vindkraftverk i Kattegatt utanför Varberg och Falkenberg. Det säger nu länsstyrelsen i Halland ja till. Enligt bolaget bakom satsningen kan den ge ström till mer än en miljon hushåll eller täcka industrins framtida behov.

ANNONS

Det handlar om bolaget OX2 och vindkraftparkerna Galatea-Galene som nu får klartecken av länsstyrelsen i Halland, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Även Ikeas investeringsbolag, Ingka Investments, är storägare i vindkraftparken.

Länsstyrelsen godkänner ansökan enligt lagen om svensk ekonomisk zon. Försvarsmakten har inte haft några invändningar mot den norra delen av parken, men fortsätter en ”dialog” kring den södra delen, enligt OX2.

Elförbrukning för över en miljon hushåll

Enligt OX2 väntas parken, där den norra delen ligger 25 kilometer utanför Varberg och den södra 25 kilometer utanför Falkenberg, ge el motsvarande 6-7 terawattimmar per år. Det motsvarar enligt bolaget nästan hela behovsökningen industrin i Västsverige har till 2030, eller drygt elförbrukningen för drygt en miljon hushåll.

ANNONS

Enligt OX2 ska man också samarbeta med lokala aktörer i Halland för att förbättra ekologi och natur runt vindkraftparken.

– Det här är ett viktigt steg för att möjliggöra mer förnybar elproduktion och på så sätt bidra till sänkta elpriser, klimatomställningen och att säkerställa fortsatt industriell konkurrenskraft i regionen. Vi ser framemot att arbeta vidare med det lokala näringslivet för att skapa fler arbetstillfällen och bland annat möjliggöra storskalig odling av tång, säger Emelie Zakrisson, ansvarig för projektutveckling av havsbaserad vindkraft i Sverige på OX2 i ett uttalande.

Hoppas på att regeringen säger ja

– Det är fantastiskt goda nyheter att Länsstyrelsen nu har godkänt projektet. Vi ser fram emot att förverkliga vindparken tillsammans med OX2. Med en skyndsam tillståndsprocess kan vi vara i produktion innan 2030, säger Frederik de Jong, chef för förnybar energi på Ingka Investments i ett uttalande.

Det avgörande beslutet om att bygga den stora vindkraftparken, som ska ha 68-101 turbiner som genererar el, kommer att fattas av regeringen.

Ingka Investments och OX2 driver också två andra utvecklingsprojekt för havsbaserad vindkraft – Triton utanför Skånes kust och Aurora mellan Öland och Gotland.

GP har tidigare också skrivit om det stora projektet med en vindkraftpark utanför Öckerö, där kommunledningen varit kritisk.

LÄS MER:Flera stora vindkraftparker kan byggas utanför västkusten

LÄS MER:Jorden kan räddas – "finns inga undanflykter"

LÄS MER:Fiskare om vindkraft till havs: "Katastrof"

LÄS MER:Vindkraftspark planeras att byggas utanför Öckerö

LÄS MER:Öckerö kommun röstar nej till havsbaserad vindkraft

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS