MTG redovisar bokslut för 2018. Arkivbild.
MTG redovisar bokslut för 2018. Arkivbild.

Tummen ned för MTG inför avknoppning

Försäljningsrekord och ett oväntat stort vinstlyft i fjärde kvartalet räckte inte. Börsen gör tummen ned för det sista MTG-bokslutet inför avknoppningen av tv-verksamheten.

ANNONS
|

- Finansiellt levererar vi väldigt starkt på viktiga strategiska mål, summerar Jørgen Madsen Lindemann, koncernchef för Stenbecksfärens mediekonglomerat Modern Times Group (MTG)

Men MTG-aktien faller med nästan 4 procent på Stockholmsbörsen efter bokslutet för 2018. En faktor som tynger är att försäljningen trots rekordnivå inte riktigt nådde upp till vad marknaden hade räknat med.

Ingen utdelning

Dessutom blir det ingen MTG-utdelning i år, enligt styrelsens förslag. Utdelning föreslås dock från tv- och streamingbolaget Nordic Entertainment Group (Nent), när det har knoppats av från MTG.

ANNONS

Ett avgörande ägarbeslut om avknoppningen ska fattas på en stämma redan på torsdag. Går det i lås tar Nent med sig MTG:s traditionella radio- och tv-verksamhet, med kanaler som TV3 och TV8, och tillhörande streamingtjänster, som Viaplay och Viafree.

Nent levererar inför avknoppningen det nionde kvartalet i rad med lönsam tillväxt, enligt vd:n Anders Jensen.

- Lönsam tillväxt är det vi ska leverera till marknaden och det känner jag mig trygg med att vi kan göra även framöver, säger han.

Jensen beskriver Nents affärsmodell som ett ekosystem, där bolaget köper och utvecklar innehåll som går att tjäna pengar på i olika plattformar. Och tillväxtutsikterna ser ljusa ut.

- Det som driver tillväxten är streaming och det faktum att nordiska hushåll enbart till 50 procent har valt en streamingtjänst. Där är mycket tillväxt kvar att hämta. Vi tror att hushållen kommer att ha minst två streamingstjänster i framtiden, säger han.

ANNONS

Nordiskt alternativ

För Nent gäller det enligt Jensen att med ett starkt sportutbud, bra tv-serier och nordiskt originalinnehåll se till att Viaplay och Viasat blir det nordiska alternativet vid sidan av de stora globala tjänsterna, där storspelare som Netflix och HBO dominerar.

Han räknar samtidigt med fortsatt reträtt för traditionell, linjär tablå-tv.

- Men det är alldeles för tidigt att utropa linjär-tv:ns död. Det är fortfarande ett medium som tar för sig väl och som spelar en helt central roll för alla annonsörer som vill nå ut, säger han.

Måltavlor för uppköp

MTG kommer utan tv-innehållet att fokusera på onlinespel och så kallad e-sport, det vill säga tävlingar i tv-, dator- eller mobilspel.

Både MTG och Nent har sedan den danska teleoperatören TDC drog tillbaka sitt bud på MTG i fjol pekats ut som måltavlor för uppköp i den konsolideringsprocess som just nu möblerar om i branschen globalt.

- Jag är inte förvånad, för vi har en väldigt spännande och stark verksamhet. Men vårt fokus är att skapa så mycket värde som möjligt för våra aktieägare och jag är helt trygg i att vi kan utveckla vårt värde som ett oberoende och börsnoterat bolag, säger Jensen.

ANNONS

Han tillägger att det just nu inte pågår några "långt gångna diskussioner" om fusioner eller förvärv.

TT

Fakta: Bättre än väntat av MTG

MTG redovisar en vinst före skatt på 583 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 144 miljoner kronor motsvarande period 2017.

Rörelseresultatet justerat för engångsposter lyfte till 568 miljoner kronor, mot 478 miljoner ett år tidigare. Analytiker hade i snitt räknat med ett justerat rörelseresultat på 556 miljoner, enligt Reuters.

Omsättningen för bolagets kvarvarande verksamheter, som tv-operatören Viasat, uppgick till 5375 miljoner kronor, jämfört med 5307 miljoner kronor ett år tidigare.

Källor: MTG, Reuters

ANNONS