Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

TUI planerar stora neddragningar och överväger en nyemission eller avyttringar i coronakrisens spår. Arkivbild Bild: Kirsty Wigglesworth AP/TT
TUI planerar stora neddragningar och överväger en nyemission eller avyttringar i coronakrisens spår. Arkivbild Bild: Kirsty Wigglesworth AP/TT

TUI överväger avyttringar

Den tysk-brittiska researrangören TUI överväger avyttringar av verksamhet eller en nyemission för att få bukt på skuldberget som byggts upp under covid-19-pandemin.
Aktien faller drygt 6 procent på Londonbörsen efter beskedet.

Beskedet lämnas av koncernchefen Fritz Joussen i samband med en rapport enligt vilken TUI gjorde en underliggande rörelseförlust på 1,1 miljarder euro under årets andra kvartal. Omsättningen under kvartalet rasade med 98,5 procent till 72 miljoner euro.

Joussen vill inte spekulera i storleken på nyemissionen som övervägdes eller vilka delar av koncernen som kan bli aktuella att sälja.

TUI har nyligen säkrat ett nytt likviditetslån från Tysklands regering, som hamnar ovanpå andra statliga lånepaket på sammanlagt 1,8 miljarder euro som TUI tagit emot sedan april.

Enligt TUI kommer det dröja till 2022 innan resandet är tillbaka i någon form av nytt normaltillstånd.

Bokningsläget i sommar ligger enligt Joussen ungefär 81 procent lägre i år jämfört med i fjol och läget är känsligt, inte minst sedan brittiska resor till Spanien åkt på ett bakslag till följd av nya brittiska karantänsregler.

I maj flaggade TUI för en personalnedskärning på 8 000 anställda och att man siktar på att dra ned kostnaderna med 300 miljoner euro per år.

TUI har enligt sin svenska webbsida cirka 1 600 anställda i Norden och 76 000 anställda globalt.