Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mäklare upplever att bankernas tuffa bolånekrav ligger bakom den tröga bostadsmarknaden. Arkivbild.

Tuffare bankkrav tynger bostadsmarknad

Sex av tio mäklare upplever en allt trögare bostadsmarknad – men utvecklingen beror i första hand varken på amorteringskravet eller på det stora utbudet bostäder. Majoriteten pekar i stället på bankernas mer restriktiva kreditgivning.

Sex av tio mäklare upplever att det är svårare att sälja bostäder i dag jämfört med för ett år sedan, enligt en undersökning från Hemnet.

Men när mäklarna får ange vilken eller vilka faktorer som bidragit till den trögare marknaden uppges varken amorteringskravet eller det stora utbudet bostäder som den främsta anledningen. I stället pekar 67 procent på bankernas tuffare bolånekrav.

Generell förändring

- Det är många som lyft det här med att bankerna blivit tuffare. Till exempel har vi hört om köpare som tecknat avtal för nyproduktion och fått lånelöfte – men sedan efter några månader, när det blir skarpt läge, så gör banken en annan bedömning, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Det nya amorteringskravet från i mars innebär att den med ett bolån större än 4,5 gånger årsinkomsten måste amortera en procent mer av bolånet per år. Men enligt Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, lånar de flesta banker ändå inte ut mer än så.

- Bankerna har blivit mer försiktiga, och sedan det första amorteringskravet har man infört lite egna regler. På senare tid har jag även hört om en del banker som kräver att man måste sälja bostadsrätten innan de ger ett nytt lånelöfte.

"Svårt att låna"

Kalkylräntan – den ränta som bankerna kräver att en bolånetagare ska kunna klara av att betala – ligger på 7-8 procent, enligt Christina Söderberg.

- Det är en otroligt högt räknad ränta. Den tillsammans med amorteringskravet gör att kalkylerna blivit väldigt ansträngda och att det i dag är väldigt svårt att låna.