Tuffa tider väntar kommunerna

Kommunernas resultat för 2016 var det starkaste någonsin. Desto värre blir situationen de närmaste åren med underskott på upp till 40 miljarder kronor. Men finansministern lovar mera pengar.

ANNONS
|

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) varnar i sin rapport för ett underskott på 40 miljarder kronor fram till 2020. I prognosen skriver man att de beräknade kostnaderna ökar med 67 miljarder mer än de beräknade intäkterna. Detta med oförändrat skatteuttag fram till år 2020.

Även om ökade statsbidrag och resultatförsämring skalar bort 27 miljarder innebär det att kostnaderna skulle behöva öka med cirka tio miljarder konor mer per år för att alla ska kunna erbjudas samma välfärd som i dag, skriver arbetsgivar- och intresseorganisationen.

- Det som är speciellt nu är att kostnaderna ökar så kraftigt i relation till tidigare. Sådana här förändringar har vi inte sett på de senaste tio åren, säger ordförande Lena Micko till TT.

ANNONS

Kraftig befolkningsökning

Bakgrunden till detta är en kraftig befolkningsökning i form av nettomigration och födelseöverskott. Detta i sin tur leder till brist på arbetskraft bland lärare, socialsekreterare och sjuksköterskor, vilket gör att kommunerna tvingas ta in hyrpersonal.

Lena Micko vill se mer pengar från staten.

- Mer generella statsbidrag över huvud taget. De tio välfärdsmiljarderna vi fick var verkligen ett steg i rätt riktning. Sedan har det kommit uppgörelser för andra områden, bland annat skolan, som varit välbehövliga men vi kan inte längre ha pengar bara för skolgårdar eller för en speciell verksamhet hur bra den än är. Det duttas med det här och till slut har man inte tillräcklig administration för att söka alla de här statsbidragen.

Finansministern håller med

Finansminister Magdalena Andersson (S) håller med SKL om att behoven i kommunerna kommer att öka de kommande åren.

- Kommunerna har ganska bra ekonomi just nu, och det handlar inte minst om de tio välfärdsmiljarder som regeringen kom med. Men jag delar helt SKL:s uppfattning att det kommer att bli en omfattande ökning av behoven de kommande åren. Andelen barn blir större samtidigt som andelen äldre blir större, och vi kommer att behöva bygga ut förskolor, nya skolor, äldreboenden och anställa mer personal, säger hon till TT.

ANNONS

- Vi ser ett växande överskott de kommande åren och det är min bedömning att vi kommer att behöva använda det för att anställa fler lärare, läkare, undersköterskor. Det kan inte gå till omfattande skattesänkningar som Moderaterna och Sverigedemokraterna föreslår, säger Magdalena Andersson.

Skattehöjningar kan också bli aktuellt, åtminstone på vissa håll, enligt Lena Micko.

- Det beror på var man befinner sig i vårt land. Har man inte gjort det tidigare är det säkert något som resoneras kring lokalt men vi tycker att det, kanske på många håll, är bättre att det är staten som står för den politiken eftersom man där har en progressiv skatt som man inte har i kommunerna, säger hon.

TT

Fakta: SKL:s prognos

Försörjningsbalans, procentuell förändring i fasta priser:

2017 2018 2019 2020

BNP 2,8 2,1 1,4 1,7

Import 2,9 4,5 3,8 3,9

Hushållens konsumtion 2,4 2,5 1,3 1,6

Offentlig konsumtion 1,5 0,9 1,7 2,6

Stat 1,3 1,8 3,0 3,4

Kommuner 1,5 0,6 1,2 2,3

Fasta bruttoinvesteringar 4,6 3,3 2,4 1,1

Lagerinvesteringar* – 0,6 0,0 0,0 0,1

Export 4,6 4,1 2,9 3,3

Summa användning 2,9 2,8 2,1 2,3

BNP kalenderkorrigerad 3,1 2,3 1,4 1,4

Källa: SKL

ANNONS