"Trygghetssystemen måste följa med"

ANNONS
|

2017 kan vi räkna med att den lägsta åldersgränsen för statlig pension höjs från 61 till 63 samtidigt som rätten att jobba också förlängs. Det är ett par av huvuddragen i den statliga pensionsåldersutredningen som presenteras i nästa vecka, och som GP tidigare uppmärksammat.

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande som nu deltar i S-kongressen, är inte principiellt motståndare till förändringarna.

- Men några saker är väldigt angelägna för LO och våra medlemsförbund. Bygger man ett system som gynnar att man jobbar upp i åldrarna, måste också trygghetssystemen följa med.

Redan idag finns stora skillnader i pensionsavgångar, som ofta hänger ihop arbetsmiljön och typen av jobb.

ANNONS

- För två veckor sedan besökte jag ett äldreboende där man använt modern teknik och lyckats få in lyftskenor i varje rum, och det är klart att en lyft i taket eller inte blir skillnaden mellan två helt olika arbetsliv.

Han tror också det kan bli nödvändigt att skärpa arbetsmiljölagstiftningen.

- En annan aspekt är att vi redan idagens pensionssystem ser alla som inte orkar ända fram till 65 och att sannolikheten är hög att äldre som drabbats av sjukdom och arbetslöshet puttas över kanten. Det leder till en ekonomisk katastrof för många av våra medlemmar eftersom det innebär en avräkning med 0,5 procent i månaden att ta ut pensionen i förtid.

Han ser att möjligheten att få nytt jobb avtar redan före 60.

- Därför måste man ha mycket bättre metoder för rehab och matchning av arbetssökande. Politiskt måste man nog överväga plusjobb som hade tidigare och där den som blivit långtidsarbetslös kunde gå in och göra någonting istället för att bli utförsäkrad. Idag leder nollklassning också till fattigdom, vilket är helt oacceptabelt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

ANNONS