Tryckerier får inte behålla moms

ANNONS
|

Efter en EU-dom för fem år sedan betalade Skatteverket ut tre miljarder till svenska tryckerier på grund av en felaktig momssats, pengar som tryckerierna fått från olika förlag och dagstidningar.

Samtidigt krävde myndigheten tillbaka två miljarder från olika medieföretag, eftersom de med den nya domen dragit av för mycket moms. Då ville medieföretagen i sin tur ha tillbaka pengar från tryckerierna. Vissa tryckerier har vägrat, därför pågår just nu hundratals tvister mellan tryckerier och förlag.

I en prejudicerande dom slog Högsta domstolen i går fast att tryckerierna inte får behålla pengarna, eftersom de aldrig ägt dem. Momspengar ska inte vara en inkomst för momsskyldiga företag utan bara kompensera för en motsvarande momsutgift. Det har inte funnits någon anledning för tryckeriet att tro att de skulle få behålla pengarna, menar domstolen.

ANNONS

Tryckeribranschen har länge varit pressad så en del tryckerier har redan satt sprätt på pengarna, medan andra har sparat dem i väntan på slutgiltigt avgörande.

Ett av de större tryckerierna är V-TAB som ägs av Stampen. De fick tillbaka 660 miljoner kronor av Skatteverket. 380 miljoner har man använt, resten finns kvar på olika konton.

–Nu får vi ta ett resonemang med Skatteverket och se hur de tolkar domslutet och sen ta en diskussion med varje kund, säger Martin Alsander, vd för Stampen.

Ungefär 220 miljoner ska betalas ut till koncernens egna tidningar och 160 miljoner ska betalas till externa företag under kommande år. Något som kan bli svårt för koncernen som i dag har runt en miljard i skulder.

–Det är inget bolag i dag som har kontanter som täcker alla skulder, så funkar det ju inte, utan det får man hantera när det måste hanteras, säger Martin Alsander.

Resultaträkningen för koncernens egna tidningar kommer inte påverkas, eftersom momskraven ännu inte bokförts som skulder.

–Det är ändå skönt att få frågan utredd så att vi kan gå vidare, för den har legat som en våt filt i många frågor för oss, tillägger han.

ANNONS

År 2010 slog EU-domstolen fast att tryckerimomsen ska vara sex procent i stället för då rådande tjugofem.

Skatteverket tvingades betala tillbaka mellanskillnaden till tryckerierna, men krävde i stället tillbaka moms från förlagen som dragit av 25 procent moms.

Eftersom moms inte ska belasta momsskyldiga företag utan endast konsumenter utan avdragsrätt, ville förlagen ha tillbaka moms från tryckerierna för att betala sin skuld till Skatteverket.

Vissa tryckerier vägrade och nu ligger hundratals tvister i domstolarna och väntar på avgörande.

ANNONS