Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Donald Trump skjuter som väntat på beslutet om att införa biltullar. Arkivbild.

Trump skjuter på beslut om biltullar

EU-kommissionären Cecilia Malmström ska träffa USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer nästa vecka för nya möten kring biltullar. Det beskedet ger hon på Twitter efter Trumpregeringens besked om att skjuta upp tullbeslutet.

Cecilia Malmström skriver att hon och Lighthizer ska mötas i Paris för nya samtal utan att uppge exakt datum. Beskedet kommer efter att USA tidigare under dagen meddelat att beslutet gällande tullar på bilar och bildelar som exporteras till USA nu skjuts upp.

USA:s handelsdepartement har sedan tidigare rekommenderat införandet av tullskydd för USA:s bilindustri med hänvisning till rikets säkerhet, men eventuella tullar beslutar ytterst presidenten om.

Cecilia Malmström skriver nu på Twitter att "vi motsäger oss till fullo att bilexport skulle vara ett hot mot säkerheten. EU är beredda att förhandla om ett avtal som inkluderar bilar men inte ett avtal som bryter mot WTO".

Förslaget om biltullar har tidigare fått hård kritik från flera framstående kongressledamöter från president Donald Trumps parti, Republikanerna.