Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

President Donald Trump vill inte bekräfta någon tidsplan för tullbråket med Kina. Arkivbild.

Trump: Räkna med utdraget tullbråk med Kina

USA.s president Donald Trump tror inte på något genombrott i samtalen om handelshinder med Kina i veckan.

Kinas förhandlare väntas till Washington på onsdag. De återupptar då de samtal om handelshinder mellan Kina och USA som avbröts i juni, när USA:s handelsminister Wilbur Ross träffade den kinesiska presidentrådgivaren Liu He i Peking utan att kunna göra upp.

Beskrivs som ett handelskrig

Sedan dess har tullbråket mellan världens två största ekonomier eskalerat. Allt fler bedömare beskriver numera vad som utspelar sig som inledningen på ett handelskrig, där Donald Trump har sagt sig vara beredd på att införa tullar på alla varor som importeras från Kina – varor till ett värde över 500 miljarder dollar.

Två dagars samtal är planerade i veckan. Kina representeras av vice handelsminister Wang Shouwen. Från Trumpregeringen kommer David Malpass, biträdande minister på USA:s finansdepartement.

Samtalen äger rum samtidigt som en andra omgång USA-tullar på kinesiska varor träder i kraft, vid midnatt amerikansk tid på torsdag. Kina inför omgående motåtgärder i samma storlek. Det innebär att de båda länderna sedan konflikten tog fart tidigare i år har infört tullar på varor för 50 miljarder dollar mot varandra.

Ingen tidsplan

Syftet med veckans samtal är enligt tidningen The Wall Street Journals källor att ha löst handelskonflikten till G20-mötet i Argentina i november, då Kinas president Xi Jinping och Donald Trump ska träffas för första gången sedan slutet av 2017.

Trump vill dock inte kännas vid någon tidsplan.

- Jag är som de, jag har ett långsiktigt perspektiv, säger han till Reuters.

I USA:s kongress pågår i veckan samtidigt utfrågningar om de tullar på upp till 25 procent på kinesiska varor för 200 miljarder som Trumpregeringen har hotat att införa i slutet av september.

Redan införda USA-tullar har riktat in sig på kinesiska insatsvaror till industrin. De nya tullarna som står för dörren hamnar dock på tusentals konsumentprodukter, som allt från möbler till belysning, däck, plast, cyklar och bilbarnstolar.

Hård kritik mot Trumpregeringens handelspolitik, både verbalt och skriftligt, har kommit från över tusen amerikanska detaljister, USA:s handelskammare och internetgiganter som Amazon, Facebook och Google-ägaren Alphabet.