USA:s president Donald Trump, i mitten, ser på när Kanadas premiärminister Justin Trudeau skriver under det nya handelsavtalet. Mexikos president Enrique Pena Nieto till höger.
USA:s president Donald Trump, i mitten, ser på när Kanadas premiärminister Justin Trudeau skriver under det nya handelsavtalet. Mexikos president Enrique Pena Nieto till höger.

Trump nöjd med nya Nafta-avtalet

Bilar, mjölk och enad front mot Kina. USA:s president Donald Trump, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Mexikos president Enrique Pena Nieto har skrivit under det nya nordamerikanska handelsavtalet.

ANNONS
|

- Det här är en mönsteröverenskommelse som kommer att förändra handelslandskapet för evigt, sade Trump efteråt.

Undertecknandet skedde i Buenos Aires i Argentina, där ledarna befinner sig på G20-mötet. Tiden innan påskrifterna har präglats av hätska utspel från Trump, som bland annat hävdat att Nafta har en negativ inverkan på USA:s arbetsmarknad. USA:s president har också varit skeptisk till att kalla avtalet Nafta och de tre regeringscheferna har alla valt att benämna avtalet på olika sätt.

ANNONS

Det nya avtalet, som kallas USMCA, ska ersätta Nafta och ska nu ratificeras av de tre länderna. I USA måste överenskommelsen få grönt ljus i kongressen, vilket inte lär bli några problem om man får tro Donald Trump.

Avtalet innehåller uppgörelser på flera områden, däribland bilindustrin, handeln med mejeriprodukter, upphovsrätt och förhållningsregler gentemot Kina. Här finns också ett regelverk för hur dispyter gällande anti-dumpningsbeslut ska hanteras.

TT-Reuters

Fakta: Nya Nafta-avtalet

Avtalet innehåller flera viktiga punkter. Inom bilindustrin måste nu 75 procent av bildelarna tillverkas inom regionen, en ökning från den tidigare siffran 62,6 procent. Dessutom ska 40-45 procent av bildelarna ha tillverkats av inudstripersonal som tjänar minst 16 dollar i timmen.

Vad gäller mejeriprodukter har Kanada gått med på att öppna för större importvolymer av exempelvis mjölk, ägg och grädde från USA.

Med i avtalet finns även uppgörelser om arbetsrätt och regler gällande upphovsrätt för författare, kompositörer och andra kreativa fält. I överenskommelsen finns även en implicit punkt om handel med Kina: Om någon av de tre parterna på egen hand försöker få till ett bättre avtal med en "icke-markandseknomisk" aktör, får de två resterande länderna rätt att bryta avtalet.

ANNONS