Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
USA:s president Donald Trump är med på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos för andra gången i år, här tillsammans med dottern Ivanka Trump. Bild: Markus Schreiber AP/TT
USA:s president Donald Trump är med på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos för andra gången i år, här tillsammans med dottern Ivanka Trump. Bild: Markus Schreiber AP/TT

Trump: EU värre än Kina när det gäller handel

Det är svårare att göra affärer med EU än Kina, enligt USA:s president Donald Trump.
– De har tullar på allt möjligt, säger han om EU på en pressträff på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos.

Donald Trump säger på den tv-sända presskonferensen att han hoppas ha ett handelsavtal med EU på plats före presidentvalet i november.

– De har handelshinder som förhindrar handel, de har tullar på allt möjligt. De gör det omöjligt. De är ärligt talat svårare att göra affärer med än Kina, säger Trump.

Trumpregeringen införde så sent som i oktober i fjol tullar på EU-varor för 7,5 miljarder dollar efter att 2018 infört tullar på stål och aluminium från EU på 25 respektive 10 procent. Trump har även hotat med tullar på bilar och bildelar från EU-länder, vilket skulle slå hårt mot länder med stor bilindustri som Sverige.

Siktar på snabb uppgörelse

Enligt Trump siktar han trots hoten om nya tullar på en snabb handelsuppgörelse med EU.

– Jag har ett datum i åtanke, det kommer ganska snart, säger han.

Trumpregeringen har sedan årsskiftet upprepat hotet om biltullar, sedan han missat en deadline för att införa tullarna med motiveringen att importen av bilar från EU utgör ett hot mot nationens säkerhet. På senare tid har han dock kopplat hotet till dispyten med EU-länder som Frankrike som har infört digitalskatt på amerikanska storföretag som Facebook och Amazon.

Uttalandet om den krångliga handeln med EU görs sedan Trump i en tv-intervju på Davosmötet sågat USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) längs fotknölarna.

Enligt Trump skulle USA:s tillväxt ha kunnat ligga på nästan 4 procent om det inte var för tidigare räntehöjningar gjorda av Fed. Det är i princip en dubbelt så hög tillväxttakt än den som för närvarande råder i USA.

– Hade vi inte gjort den stora räntehöjningen tror jag att vi skulle haft en tillväxt på nära 4 procent, säger Trump i en intervju med tv-kanalen CNBC på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos.

"Ett stort misstag"

Han tror att börsen hade gått betydligt bättre också, om det inte hade varit för vad han ser som ett stort penningpolitiskt misstag från Feds sida.

– Jag skulle kunna tänka mig 5 000 till 10 000 punkter mer på Dow Jones-index, säger han och tillägger att Fed med sina räntehöjningar tog död på denna potential.

– Det var bara ett stort misstag, tillägger han.

Fed inledde i slutet av 2015 en treårig serie av räntehöjningar från rekordlåga 0–0,25 procent i styrränta till 2,25–2,50 procent i slutet av 2018. I fjol, bland annat efter hård och omstridd kritik från Trump, sänkte Fed styrräntan tre gånger ned till dagens nivå på 1,50–1,75 procent.

Dow Jones-industrindex lyfte i fjol med drygt 22 procent och ligger i dagsläget på 29 196 punkter, vilket är nära ett historiskt rekord.

USA:s tillväxt beräknas i fjol ha fallit till 2,3 procent, från 2,9 procent 2018. Inbromsningen väntas enligt Internationella valutafondens senaste prognos fortsätta ned till 2 procent i år och 1,7 procent 2021.

Skattesänkning för medelklassen

Trump flaggar på Davosmötet även för en stor skattesänkning för USA:s medelklass, som han kommer att presentera inom tre månader.

– Vi kommer att göra en skattesänkning för medelklassen, en väldigt stor sänkning, säger Trump i en intervju med tv-kanalen Fox Business.

Han upprepade samtidigt hotet om att införa 25-procentiga tullar på bilar och bildelar från Europa.

– I slutändan blir det väldigt enkelt, för om vi inte kan göra upp kommer vi att införa 25-procentiga tullar på deras bilar, säger han till tv-kanalen.