Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau och utrikesminister Chrystia Freeland.

Trudeau: USA:s tullar är en skymf

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallar USA:s tullar på stål och aluminium "helt oacceptabla" och Kanada svarar nu med samma mynt. Internationella valutafondens chef Christine Lagarde uttrycker oro för störningar i världshandeln.

Vid en presskonferens kallade Trudeau USA:s tullar för "helt oacceptabla" och han spinner särskilt vidare på USA:s argumentation om nationell säkerhet för att rättfärdiga sin åtgärd.

- Dessa tullar är en skymf mot det långvariga säkerhetssamarbetet mellan Kanada och USA, och i synnerhet en skymf mot de tusentals kanadensare som har slagits och dött sida vid sida med sina amerikanska vapenbröder.

Sedan president Donald Trump beslutat införa tullar mot EU, Mexiko och Kanada klargör alltså Kanada att svaret blir egna tullar på bland annat amerikansk whiskey, apelsinjuice och olika slags stål- och aluminiumprodukter. En del av tullarna sätts till 25 och andra till 10 procent och totalt handlar det om ett värde på ungefär 16,6 miljarder kanadensiska dollar (drygt 113 miljarder svenska kronor).

Ska slåss

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland sade vid presskonferensen att de kanadensiska tullarna är satta i proportion till de amerikanska.

USA:s tullslägga kom efter månader av segdragna förhandlingar med Kanada och Mexiko om att förändra frihandelsavtalet Nafta.

Justin Trudeau säger att Kanada ska slåss mot de amerikanska tullarna inom ramen för Nafta och inom Världshandelsorganisationen WTO.

Lagarde varnar

Mexikos utrikesminister Luis Videgaray säger att landet ska fortsätta förhandla om Nafta trots Washingtons "orättvisa och ensidiga" tullar.

Christine Lagarde varnar, vid ett pågående möte med G7-gruppen i Quebec i just Kanada, för följder om världshandeln blir "massivt störd".

- De som kommer att bli lidande är de fattigaste, de minst privilegierade människorna, de som faktiskt är beroende av importerade varor för sitt levebröd.