Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau mötte Donald Trump under onsdagen.

Trudeau: Nafta behöver omförhandlas

Kanadas Justin Trudeau tycker att handelsavtalet Nafta måste vara kvar – men omförhandlas. USA:s president hotar med att det kanske inte blir något avtal alls.

Det nordamerikanska handelsavtalet Nafta, North American Free Trade Agreement, omfattar sedan 1994 Kanada, Mexiko och USA. Men Trump tycker att avtalet är orättvist, och har därför tvingat fram en omförhandling.

Under onsdagen satte han sig ner med Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som återigen försökte övertyga Trump om varför handelsavtalet behövs.

I Arlington, Virginia, träffades samtidigt hundratals lagstiftare, lobbyister, förhandlare och andra myndighetspersoner från Kanada, Mexiko och USA för att gå igenom avtalsdetaljerna. Det är fjärde rundan av samtal parterna håller.

"Får se vad som händer"

Trudeau och Trump möttes i Vita huset i Washington under onsdagseftermiddagen och skakade hand framför pressen. På frågan om Nafta är "dött" svarade Trump:

- Vi får se vad som händer. Vi har en tuff förhandling och ni kommer att få veta inom en snar framtid.

- Det är möjligt att vi inte kan sluta ett avtal, och det är möjligt att vi kan, fortsatte han.

Justin Trudeau har sagt att han kommer att försöka hitta punkter där han och Trump kan komma överens och skapa bättre förutsättningar för båda länderna. Avtalet påverkar omkring 2,5 miljoner kanadensiska jobb och ser till att 80 procent av Mexikos export går till USA.

- Ett omförhandlat Nafta kommer att ge förbättrade möjligheter för alla tre länder, sade Justin Trudeau på en presskonferens efter sitt möte med Trump.

Samtidigt som han förhöll sig optimistisk och uttryckte förhoppningar om ett nytt avtal sade han att det finns punkter som han och presidenten inte är överens om, och att Kanada förbereder sig på "plan B".

- Jag tror att kanadensarna är medvetna om att den amerikanska presidenten tar beslut som överraskar ibland, sade Trudeau.

"Inte världens undergång"

USA:s handelskammare riktade på tisdagen kritik mot Trump och sade att han försöker sabotera samtalen med sina "giftpillerförslag".

Mexikos utrikesminister Luis Videgaray har varnat för att slutet på avtalet som gällt i 23 år skulle vara en brytpunkt i relationerna mellan USA och Mexiko och påverka bilaterala samarbeten.

Samtidigt säger han att man har förberett sig på att säga nej och "gå från förhandlingsbordet".

- Det skulle inte vara världens undergång, säger Videgaray.