Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Konjunkturinstitutet sänker tillväxtprognosen i sin senaste rapport. Bild: Anders Wiklund/TT Nyhetsbyrån

Trouvé om konjunkturen: "Jag är inte orolig"

Den svenska ekonomin är på väg in i en avmattningsfas, enligt Konjunkturinstitutet (KI). Den svagare utvecklingen är dock inget som Västsvenska handelskammaren oroas över.
– Västsverige går fortsatt väldigt starkt, säger vd Johan Trouvé.

Högkonjunkturen kulminerade under första halvåret i år, och även om högkonjunkturen håller i sig de kommande två åren är ekonomin på väg ned, enligt Konjunkturinstitutet.

– Mycket tyder nu på att högkonjunkturen har mattats av, men vi är fortsatt i en högkonjunktur, säger KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.

Minskade bostadsinvesteringar

Osäkerhet i omvärldsfaktorer och på hemmaplan har gjort att konfidensindikatorer både för hushåll och företag har fallit tillbaka under de senaste månaderna.

Bostadsinvesteringarna har minskat och utvecklingen ser ut att fortsätta så de närmaste kvartalen, skriver KI. Det väntas bidra till en dämpad BNP-tillväxt under första kvartalet 2019. KI räknar med en BNP-tillväxt på 1,3 procent för 2019, vilket kan jämföras med 1,9 procent enligt en tidigare prognos. Arbetslösheten har nått botten och bedöms öka svagt framöver.

När jag pratar med småföretagarna i staden skvallrar de om ett tokhögt tryck.

Västsvenska handelskammaren ser trots avmattningen fortsatt högt tryck i byggnation och hos företagens affärer, framförallt i Göteborgsregionen.

– Ett tecken på det är bland annat det nystartade Skanskabygget vid Ullevimotet som jag precis åkte förbi. Och när jag pratar med småföretagarna i staden skvallrar de om ett tokhögt tryck, säger vd Johan Trouvé.

I december ligger KI:s barometerindikator still på nivån 106,3. De ingående konfidensindikatorerna har rört sig förhållandevis lite från föregående månad, skriver KI i ett pressmeddelande, men konstaterar att bilden är splittrad.

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin stiger något och ligger fortsatt på en betydligt högre nivå än normalt.

"Industriföretagen är fortsatt positiva om orderstockarnas storlek och förväntar sig en stark produktionsutveckling de närmaste månaderna", skriver KI.

"Sveriges tillväxtmotor"

Den bilden delar handelskammarens vd.

– Jag brukar säga att Sveriges två största bolag (AB Volvo, Volvo Cars) ligger på Hisingen. Därmed fortsätter Västsverige, även i tider av svagare utveckling, vara den starkaste tillväxtmotorn i Sverige, säger Johan Trouvé

Även konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg marginellt.

Inom tjänstesektorn och bland hushållen märks en ökad pessimism, enligt KI:s indikatorer.

Fakta: KI:s prognos

Förändring i procent

2018201920202021

BNP till marknadspris2,21,31,71,8

BNP per invånare1,10,30,80,8

BNP, kalenderkorrigerad2,31,31,51,7

Källa: Konjunkturinstitutet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.