Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AstraZenecas vaccin är godkänt av EU, men vissa länder avråder från att använda det på personer över 65 år. Bild: Frank Augstein
AstraZenecas vaccin är godkänt av EU, men vissa länder avråder från att använda det på personer över 65 år. Bild: Frank Augstein

Trots strulet – försäljningen rusar för vaccinleverantören

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca ökade sin omsättning med 10 procent i det fjärde kvartalet.

Svensk-brittiska Astra Zeneca tillsammans med universitetet Oxford är med sitt covid-vaccin en av de stora aktörerna som nu försöker vaccinera världen mot corona. Men läkemedelsjätten har sedan godkännandet av behandlingen uppvisat på svårigheter i sin produktion, till EU-kommissionens stora besvikelse. Detta sedan Astra Zeneca tidigare i januari meddelat 25 procent färre vaccin-doser än vad bolaget tidigare aviserat.

LÄS MER: Astra Zenecas vaccin mot corona börjar användas i Västra Götaland

LÄS MER: Tegnell: Svårt att nå vaccinmålet

LÄS MER: WHO avråder inte äldre från Astras vaccin

Lovar ökad vaccinproduktion

Läkemedelsjätten Astra Zenecas försäljning ökade med 10 procent till 7 410 miljoner dollar under fjärde kvartalet. Enligt bolaget är det första kvartalet på många år som produktförsäljningen översteg 7 000 miljoner dollar.

Astra Zeneca utlovar nu att kunna producera 200 miljoner doser i april jämfört med 100 miljoner under februari månad enligt Pascal Soriot. Detta tack vare att man knutit tyska IDT Biologika till sig som kommer att bistå med vaccinproduktionen

— Det är viktigt att komma ihåg att även om saker inte är perfekta så har vi ett vaccin som visat sig vara 100 procent effektivt mot allvarliga sjukdomar kopplade till covid-19. Det är en värld med drygt sju miljarder människor så det är en stor utmaning, sade Pacal Soriot under en presskonferens.

LÄS MER: Hög nivå av smitta – oro inför sportlovet

Uppdaterat vaccin mot mutationer

Läkemedelsbolaget uppger nu att det nu kan komma att ta mellan sex till nio månader att framställa ett vaccin som är effektivt mot alla former av nya mutationer av coronaviruset.

– Förra årets resultat visar att Astra Zeneca tagit betydande steg framåt. Trots betydande påverkan från pandemin har vi levererat en tvåsiffrig försäljningstillväxt med en hävstångseffekt för lönsamhet och ökat kassaflöde, skriver Astra Zenecas vd Pascal Soriot i rapporten.

Astra har tidigare meddelat att man inte avser att göra någon vinst på sitt vaccin i ett inledande skeende av coronapandemin. I sin nya prognos för 2021 uppger man nu inte heller någon intäkts- eller vinstpåverkan.

Styrelsen föreslår en oförändrad utdelning på 2,8 dollar per aktie.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.