Vd Börje Ekholm öppnar för omfattande omstruktureringar för att få ner kostnadssituationen i telekomjätten Ericsson.
Vd Börje Ekholm öppnar för omfattande omstruktureringar för att få ner kostnadssituationen i telekomjätten Ericsson. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Trots rekordförsäljning – Volvo rasar på börsen

Ras för jättarna på Stockholmsbörsen efter sämre rapporter än väntat. Ericsson dyker med över 10 procent och lastbilskoncernen Volvo faller på börsen efter ett par minuters handel. Trots rekordförsäljning under det tredje kvartalet, enligt bolagets färska delårsrapport.

ANNONS

AB Volvo faller i den inledande handeln på Stockholmsbörsen. Efter ett par minuter backar lastbilsjätten med 3,5 procent efter att bland annat ha redovisat en lägre vinst än väntat för det tredje kvartalet.

Att Volvo dessutom bommar estimatet för rörelsemarginalen med 1,9 procentenheter hjälper inte börshumöret.

Stockholmsbörsen breda OMXSPI-index backar med 0,8 procent strax efter börsöppningen.

Storbolagslistan OMXS30-index dras ned av Volvos vinstmiss och inleder handelsdagen minus 1 procent.

Kostnaderna i Ericsson får folkhemsaktien att rasa

Folkaktien Ericssons inledning är om något ännu värre – aktien faller med 11,9 procent i samband med bolagets rapportsläpp under torsdagsmorgonen. Detta sedan rörelsevinsten kom in betydligt lägre än analytikernas estimat för det tredje kvartalet.

ANNONS

Storägaren Christer Gardell beklagar sig över bolagets resultaträkning och säger i en intervju med Bloomberg att:

– Här måste Ericsson dränera träsket av förluster.

Aktivistägaren Christer Gardell pekar särskilt på divisionerna Cloud Software & Services och Enterprise.

Christer Gardell med sin aktivistfond Cevian kritiserar Ericssons kostnadsutveckling i telekombolaget.
Christer Gardell med sin aktivistfond Cevian kritiserar Ericssons kostnadsutveckling i telekombolaget. Bild: Claudio Bresciani / TT

Börsen straffar vinstmissen och skickar ner folkaktien till den lägsta nivån på över två år. Strax innan halv nio står kursen för B-aktien i 62,43 kronor.

Kostnaderna i koncernen måste kapas, uppger vd Börje Ekholm i den färska delårsrapporten.

”Vi avser att nå vårt mål om en ebita-marginal på 15-18 procent senast 2024, och vi kommer att kapa kostnader för att säkerställa att målet nås, kommenterar telekomchefen i vd-ordet.

Ericssons rörelseresultat för det tredje kvartalet uppgick till 7,2 miljarder kronor, vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar (Bloomberg-estimat) om vinster på 8,5 miljarder kronor.

Fastighetsbolaget faller trots ökade vinster

Det göteborgska fastighetsbolaget Castellum är en annan jätte som tappar på börsen efter att ha visat upp kvartalssiffrorna under torsdagsmorgonen.

Intäkterna uppgick till 2,3 miljarder, vilket ska jämföras med 1,5 miljarder kronor under motsvarade kvartal i fjol.

Den numer mindre storägaren Rutger Arnhult, tillika vd i fastighetsbolaget är nöjd över resultatet och trycker på Castellums tryggade finansieringssituation i kvartalsrapporten:

ANNONS

”I sådana tider är det viktigt att ha en stark balansräkning och det är fallet i Castellum. Bolaget har utrymme att vid behov ersätta obligationer med befintliga kreditfaciliteter. I såväl det korta som långa perspektivet har Castellum en betryggande finansieringssituation, trots en turbulent finansmarknad”, kommenterar Rutger Arnhult.

Fastighetsbolagen har dock haft en tuff utveckling på börsen under rådande förhållanden och Castellum backar trots de positiva siffrorna med 3,3 procent.

Läs mer: Trots kris: Volvo ökar miljardvinsten

LÄS MER:Säljer 40 miljoner aktier i Castellum

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS