Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hans-Gösta och Christina Lindfors är stammisar på Ica och ställer sig kritiska till förändringarna av Ica:s bonussystem. Bild: Robin Aron
Hans-Gösta och Christina Lindfors är stammisar på Ica och ställer sig kritiska till förändringarna av Ica:s bonussystem. Bild: Robin Aron

Trots kritikstormen – Ica försvarar nya bonussystemet

Kritiken mot Ica:s nya bonussystem har varit massiv. Ändå har man inga planer på att ompröva systemet.
– Vi tror att när kunderna väl ser hur det blir i verkligheten kommer många bli nöjda, säger Cecilia Meldahl, chef för kundrelationer på Ica.

Den senaste tiden har det stormat kring livsmedelsjätten Ica. Anledningen är det nya bonussystem som ska träda i kraft den 1 februari i år. Hittills har Ica-kunderna behövt samla ihop 2 500 poäng för att få en bonus. Om man inte nått upp till det poängantalet under en månad flyttas poängen till månaden efter. Förändringen som genomförs i månadsskiftet, innebär att de poäng man samlar ihop under en månad, numera kommer försvinna om man inte når upp till de 2 000 poäng som kommer att krävas för att få ut sin Ica-bonus.

LÄS MER: Ica:s nya bonussystem retar upp kunderna

Slår hårt mot pensionärer

Förändringen som, enligt arga kunder, slår hårt mot pensionärer och låginkomsttagare har gett upphov till att tusentals rasande kommentarer på livsmedelsföretagets Facebook-sida. Kritiken har blivit såpass stor att över 5 000 personer har skrivit under en protestlista mot systemet. Trots kritikstormen har Ica inga planer på att se över bonussystemet.

– Just nu ligger fokus på att lyssna på våra kunder och svara på deras frågor, säger Cecilia Meldahl, chef för kundrelationer på Ica och fortsätter:

– Vi tror att när kunderna väl ser hur det blir i verkligheten kommer många bli nöjda.

LÄS MER: Därför är saffran inte längre värt sin vikt i guld

Vidare menar Meldahl att systemet snarare kommer gynna kunderna ekonomiskt. Hon trycker dels på att det bara kommer krävas 2 000 poäng istället för de tidigare 2 500 för att få ut en bonus. Dessutom kommer Ica ge kunder som handlar med Ica-kortet 20 extra poäng.

– Våra beräkningar visar att även hushåll med en liten budget kan få mer bonus än tidigare om man är en trogen kund hos Ica, säger hon.

LÄS MER: Sju sätt som matbutikerna tar sig in i ditt huvud

"Jag kommer handla i andra butiker"

Kritiken var ändå hård när GP tog sig till Ica Maxi på Mölndalsvägen för att fråga göteborgarna om deras åsikter om det nya bonussystemet.

Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Marianne Fernhall, 68, pensionär.

– Jag tänker inte så mycket på det för jag handlar det jag behöver. Eftersom jag är pensionär och lever själv tycker jag att jag har råd med det jag behöver.
Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Stig Andell, 84, pensionär.

– Det gynnar inte mig direkt men som helhet drabbar det mer stora familjer än vad det drabbar mig.
Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Christina Lindfors, 76 & Hans-Gösta Lindfors 78, pensionärer.

– Jag tror att vi kommer missa en del bonus på det och det är naturligtvis tråkigt när det blir en försämring.
Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Roger Backström, 76, pensionär.

– Det gör inte mig någonting för jag köper för mer än 2000 kronor varje månad. Däremot får fattigpensionärer det bekymmersamt.

LÄS MER: Ica Supermarket i Rosenlund slår igen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.