Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Wahlroos, Nordeas styrelseordförande, slutar. Arkivbild.

Tronskifte i Nordea

Trots knackigt resultat och byte av styrelseordförande sitter Nordeas vd Casper von Koskull säkert i Nordea. Det försäkrar avgående Björn "Nalle" Wahlroos och nytillträdde ordförande Torbjörn Magnusson.

Efter åtta år som styrelseordförande för Nordea meddelar Björn Wahlroos att han lämnar posten.

Björn Wahlroos säger att successionen i Sampo, som är Nordeas största ägare, och Nordea har planerats i över ett år. Och beslutet togs i september.

- Det skadar aldrig med en ny energiinjektion. De stora besluten, de stora investeringarna i regelefterlevnad och it har gjorts i Nordea, säger Björn Wahlroos, till TT, och konstaterar att det nu handlar om att ta förändringarna vidare.

Wahlroos beskriver efterträdaren Torbjörn Magnusson, fram till nu koncernchef för If Skadeförsäkring och ledamot i Nordeas styrelse, som den uppenbara successionskandidaten.

- Det här är ett arbete som är mycket stort och kräver just det erfarenhetskapital som Torbjörn har. Så han passar jättebra för att stödja Casper (von Koskull) i det arbetet, säger Björn Wahlroos.

Maktskiftet sker i både Nordea och huvudägaren Sampo samtidigt, där Sampos vd Kari Stadigh går i pension.

Wahlroos, ordförande för Sampo, och Kari Stadigh har jobbat ihop i 19 år och Wahlroos beskriver slutet som sorgligt, men är nöjd med hur det nya kommit på plats.

Stärkt kundfokus

Nordeas lönsamhet har inte utvecklats som önskat, något som Wahlroos tillstår. Men han försäkrar att spekulationerna om att Nordeas vd Casper von Koskull därmed skulle sitta löst är felaktiga och får medhåll från tillträdande ordföranden Torbjörn Magnusson.

- Casper är en fantastisk person, säger Magnusson.

Avgången kommer efter gårdagens bokslut från Nordea som visade på att bankens andel av nya svenska bolån föll. Nordea kämpar i motvind när det gäller kundnöjdhet och hamnar lågt i rankingar, något som den nya ordföranden är fast besluten att förändra.

- Nordea går in i en ny fas som handlar väldigt mycket om kundfokus. Det är närmaste en besatthet att göra saker så bra som möjligt för kunderna, säger Torbjörn Magnusson till TT.

- Inom de här områdena har jag gjort mycket jobb under min karriär så jag känner mig energifylld inför de uppdragen, säger han.

Christer Gardell med aktivistfonden Cevian Capital som är ägare i Nordea gör tummen upp för ersättaren:

"Torbjörn Magnusson har de egenskaper som krävs för att ta fram den stora värdepotential som finns i Nordea. Han är affärsmässig, kan fatta tuffa beslut och kan hålla ett högt tempo i förändringsarbetet", skriver Gardell i ett SMS till TT.

Agerade för sent

När Björn Wahlroos ser tillbaka på sin tid som ordförande för Nordea önskar han att han inte redan på hösten 2013 insåg att banken behövde lägga enorma resurser på arbetet med regelefterlevnad. Då straffades banken av Finansinspektionen för brister i bankens arbete mot penningtvätt.

- Det tog mig mer än ett år att inse det, Nordea hade varit ett år längre fram i projektet om jag hade förstått det just då jag borde ha förstått det, säger Björn Wahlroos.

Att banken behövde en ny it-infrastruktur tog honom också längre än nödvändigt att förstå.

- Det stora it-projektet var ett tufft beslut för mig att ta. Jag har alltid varit lite av en lågkostnadsman, och velat köra med enkla lösningar. det tog mig en stund att förstå att vi måste bygga om vår it i grunden.

Nu ser han dock båda besluten som de bästa han fattat.

Rättad: En tidigare version av texten innehöll en felaktig beskrivning av Torbjörn Magnussons roll i If:s styrelse.