Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trollhätte-paketet blir kvar

Regeringen har lovat att Trollhättepaketet ligger fast. Kommunens egen vision är att bli en ledande teknik- och industrikommun i Europa.
Trollhättan är lokomotivet i Fyrbodal, även om det också går bra för Vänersborg och Uddevalla.
Saab går visserligen fortfarande med förlust, men säljer bättre än förut och framtidsutsikterna för Volvo Aero ser gynnsamma ut.
Samtidigt ökar detaljhandeln, tjänsteföretagen växer och det byggs bostäder. Tack vare att bland annat Högskolan Väst centraliserats till Trollhättan och just nu ökar också befolkningen.
- Studenter är i och för sig ingen särskilt köpstark grupp, men de ger en ungdomlig puls till stan och bidrar till utvecklingen, säger Pär Löwenlid, näringslivschef på Företagens Hus.
Sårbar kommun
Men Trollhättan är en sårbar kommun. Den är dubbelt så beroende av tillverkningsindustrin som övriga landet, med tanke på Saabs och Volvo Aeros dominans. Även om beroendet har minskat de senaste åren, menar Pär Löwenlid.
- Men vi jobbar på två fronter. Dels vill vi stärka det som redan är bra. Dels bredda näringslivsbasen. Här är Film i Väst ett lysande exempel, som står för 65 procent av all långfilmsproduktion i Sverige, och har dragit hit 30-talet företag som sysslar med kringverksamhet som ljus, ljud och specialeffekter. Dessutom har man precis inlett ett samarbete med SVT i Göteborg.
Film i Väst och Företagens Hus håller till vid Innovatum Teknikpark, där man satsar stort på forskning och utveckling av produktionsteknik.
- Mycket av produktionen har ju försvunnit österut, och vi vill värna om den spetsproduktion som finns i Sverige.
Dubbelspårig järnväg
Åtgärderna i Trollhättepaketet blir verklighet som utlovat, med utbyggnad av 45:an och dubbelspårig järnväg. Men Trollhättans expansion ställer också krav på de kommunala verksamheterna.
- Ett stort problem är barnomsorgen, där många får åka långt. Detta måste man naturligtvis försöka lösa, säger Pär Löwenlid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.