Villapriserna faller i flera regioner. Arkivbild.
Villapriserna faller i flera regioner. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Trenden verkar vända – bopriserna faller

Bostadspriserna har under coronapandemin nått sällan skådade höjder. Men de senaste två månaderna har prisutvecklingen i flera regioner legat på minus, enligt prisindex från SBAB och Booli.

ANNONS
|

Sommarmånaderna brukar kunna innebära viss förändring i prisutvecklingen. Men när bolånebanken SBAB och bostadssajten Booli jämför siffrorna för juni och juli i år skiljer de sig från de säsongsmönster som aktörerna vanligtvis noterat sedan det månatliga indexet över Boolis registrerade bostadsförsäljningar började tas fram 2013.

Växlade ned i april

– Vi kan konstatera att detta pekar på fallande bostadspriser, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

I Storstockholm backade lägenhetspriserna med 2,6 procent, medan villapriserna låg mer eller mindre stilla. Så är inte fallet i Storgöteborg och Stormalmö, där villapriserna sjönk med 3,4 respektive 4,4 procent. Relativt stora tapp, enligt index.

– Det började egentligen i april, då vi såg en nedväxling i prisökningstakten. Sedan har det fortsatt växla ned och nu ser vi för andra månaden röda siffror, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Rusning efter bostäder för en plats i solen

Lugn höst väntas

Enligt ett pressmeddelande från SBAB och Booli brukar augusti månad kunna innebära ett visst uppsving för lägenhetspriser, men resten av hösten väntas fortgå med en "återhållsam utveckling", enligt Boije.

– Det är inte så konstigt när man tänker på vilka exempellösa prisuppgångar vi haft under pandemin. Det blir något av en "backlash" när konsumtionsmönstren börjar återgå något till det gamla. Det talar för en lugnare utveckling i bostadsmarknaden, säger han.

LÄS MER:Nya rekordet i Göteborg – lyxvilla såld för 45 miljoner

Prisutveckling för lägenheter i

Storstockholm: -2,6 procent

Storgöteborg: -0,7 procent

Stormalmö: 0,0 procent

Norra Sverige: -0,8 procent

Mellersta Sverige: -2,8 procent

Södra Sverige: -2,2 procent

Prisutvecklingen för hus i:

Storstockholm: 0,3 procent

Storgöteborg: -3,4 procent

Stormalmö: -4,4 procent

Norra Sverige: 0,4 procent

Mellersta Sverige: -0,1 procent

Södra Sverige: -0,8 procent

Källa: SBAB och Boolis boprisindex juli månad.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS