Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trenden om minskat inrikesresande håller i sig på de svenska flygplatserna. På Landvetter minskade resandet i augusti med 15 procent, på Arlanda med 11.  Bild: Stefan Berg
Trenden om minskat inrikesresande håller i sig på de svenska flygplatserna. På Landvetter minskade resandet i augusti med 15 procent, på Arlanda med 11. Bild: Stefan Berg

Trenden fortsätter – 15 procent färre flyger inrikes från Landvetter

Den nedåtgående trenden för flyget fortsätter. Allra mest dyker inrikes när man tittar på Landvetter flygplats – ner med hela 15 procent jämfört med för ett år sedan.

Det är Swedavia – som äger och driver tio svenska flygplatser – som visar upp färsk resestatistik för augusti månad. Överhuvudtaget minskade antalet resenärer, med 4 procent jämfört med samma månad i fjol. Det innebär att 3 718 000 reste till eller från Swedavias alla flygplatser förra månaden, en utveckling som ligger i linje med föregående månaders siffror under 2019.

Inrikesresandet från Landvetter minskade rejält jämfört med augusti 2018. 95 000 resenärer flög inrikes härifrån förra månaden, en minskning med 15 procent. Även på Sveriges största flygplats Arlanda minskar inrikesflyget, dock med "bara" 11 procent. Månaden innan, i juli, minskade inrikesflyget på Landvetter med 13 procent – och trenden har hållit i sig ett tag, sa flygplatsdirektör Anna Strömwall i samband med att julisiffrorna kom.

– Det är inte bra för tillgängligheten till Västsverige, sa Strömwall till GP då.

Utrikes går emot trenden

Den totala minskningen av resenärer i augusti på Landvetter var dock mer blygsam, endast en procent färre. Utrikesresandet gick dessutom två procent uppåt, till 534 000 resenärer. Det går emot den generella trenden för utrikesresandet vid Swedavias flygplatser som gick nedåt med 1 procent jämfört med samma månad.

Tittar man på svenska inrikesresandet totalt i augusti så minskade det med 10 procent. Totalt flög 978 000 resenärer inrikes i augusti.

Flygstatistik för augusti 2019 jämfört med augusti 2018

Antalet utrikesresenärer totalt vid Swedavias flygplatser – 2 740 000 (-1 procent)

Antalet inrikesresenärer – 978 000 resenärer (-10 procent)

Göteborg Landvetter Airport totalt – 630 000 resenärer (-1 procent)

Stockholm Arlanda Airport totalt – 2 437 000 resenärer (-4 procent)

På Bromma Stockholm Airport - 180 000 resenärer (- 7 procent)

Källa: Swedavia

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.