Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Trendbrottet: Nu faller bopriserna

Nu faller de svenska bostadspriserna. - Efter en period av stora uppgångar, är det normalt att priserna stagnerar, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors i Göteborg.

Det fortsätter skaka på bostadsmarknaden - och den ökade oron börjar nu även sätta avtryck i priserna. Nationellt backade priserna på bostadsrätter med en procent i oktober, samtidigt som villapriserna stod still, enligt Mäklarstatistik.

Snabbaste nedgången sedan 2008

"Det är nu tydligt att bostadsmarknaden gått in i en ny fas med prisnedgångar även om
regionala skillnader finns. Tydligast syns det i Stockholmsområdet. I de två andra
storstadsområdena sjunker årstakterna, men är fortfarande höga både i Malmö- och
Göteborgsområdet", skriver Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk
Mäklarstatistik, i en kommentar till de färska siffrorna.

I centrala Stockholm föll bostadsrättspriserna med två procent under månaden, samtidigt som de stod still i Göteborg. På årsbasis är uppgången för bostadsrätter i centrala Göteborg fortfarande nio procent, enligt Mäklarstatistik.

LÄS OCKSÅ: Frågor och svar om nya amorteringskravet 

Enligt Valueguards HOX-index är boprisfallet än brantare och drabbar även Göteborg. Indexet, som mäter hur priset på en typ-bostad utvecklas i landet, visar att bostadspriserna föll tre procent i Sverige under oktober.

"Historiskt har vi sett nedgångar under hösten under 2007, 2008 och 2011. Samtliga dessa år kännetecknades av nedgångar ända till årets slut och sedan en snabb återhämtning efter årsskiftet. Nedgången de senaste två månaderna är den snabbaste sedan finanskrisen 2008" skriver Valueguard.

Förändringen är störst i Stockholm - där backar priserna på bostadsrätter, enligt index, med 3,4 procent. Det betyder att Stockholmspriserna nu även är ner 2,5 procent på årsbasis.

Bostadsrättspriserna i Göteborg backar, som en jämförelse, 1,2 procent medan villapriserna faller 1,6 procent under oktober. 

Mer kräsna köpare

- Priserna i Göteborg är ungefär som förut, det har inte skett några större förändringar. Utvecklingen varierar dock beroende på objekt - vissa bostäder kommer inte längre upp i samma nivåer som förut, samtidigt som andra fortsätter slå prisrekord, säger Sven-Erik Kristensen.

Osäkerheten kring hur priserna ska utvecklas märks dock även på andra sätt i Göteborg. Utbudet av bostäder till salu är ovanligt stort, samtidigt som försäljningarna tar allt längre tid. Det gör också att köparna blivit mer kräsna, enligt Sven-Erik Kristensen.

LÄS MER: Mäklare: Nu är det köparnas marknad

- Om det tidigare fanns två lägenheter till salu i ett femvåningshus med hiss, gick både den på andra och fjärde våningen för ungefär samma, höga pris. Nu är köpare mest intresserade av den på fjärde våningen - medan säljaren på andra våningen inte längre kan räkna med att få lika bra betalt. Har du som köpare mer tid på dig och ett större utbud att välja mellan, blir du mer kräsen. Det är sunt, säger han.

Stagnerade priser

Göteborgsmarknaden följer, med en viss eftersläpning, ofta utvecklingen i Stockholm. Sven-Erik Kristensen tror dock inte att nedgångarna i huvudstaden också når Göteborg.

- Det som hänt i Stockholm är att ett stort utbud av nyproduktion gjort det svårare att få sålt lite äldre lägenheter. Vi har inte alls samma utbud av nyproduktion i Göteborg. Vi har däremot fått en mer normal marknad, där priserna satt sig, säger han.

LÄS MER: Därför är det ovanligt många lägenheter till salu i Göteborg

Även Erik Olsson, vd på mäklarfirman med samma namn, vittnar om en svalare marknad i Göteborg.

"I Göteborg har utbudet fortsatt öka så att det är 60% större än förra året. Försäljningarna tar längre tid samtidigt som budgivningarna blir mindre intensiva så att skillnaden mellan föreslagen budstart och slutpriset minskar" skriver han i en kommentar. 

Han berättar också att drygt 20 procent av bostäderna Erik Olsson förmedlar i Göteborg fortfarande säljs innan den publika huvudvisningen.

 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.