Linda Seigner och Anna Krantz från You Go, och Tobias Goldman och Niklas Ohlsson från Detecht var några av de glada vinnarna.
Linda Seigner och Anna Krantz från You Go, och Tobias Goldman och Niklas Ohlsson från Detecht var några av de glada vinnarna. Bild: Rebecca Gustafson

Tre glada Göteborgsvinnare i Dream Big

Juryn fick ge upp. Den lyckades inte utse en vinnare, utan fyra startup-bolag fick dela på segern i entreprenörs- och innovationstävlingen Dream Big. Varav tre bolag kommer från Göteborg.

ANNONS
|

Alla i den namnkunniga juryn hade sitt eget favoritbolag när man skulle utse bästa entreprenörs- och innovationsbolaget i tävlingen Dream Big, så juryn fick ge upp. Istället blev det en delad förstaplats till Nanvio från Göteborg som utvecklat produkter som kan rena luft och vatten, You Go, som hittat en nisch för att skapa hälsosammare arbetsplatser, Detecht, som skapat ett automatiskt nödlarm via en app för motorcyklister, samt Swapster från Stockholm som utvecklat en smidig digital byteshandelstjänst.

– Vi tyckte att alla fyra var väldigt konkurrenskraftiga, så det var omöjligt för juryn att välja en av dem. Men vi vill ju kicka igång så många spännande entreprenörer som möjligt, säger Lars Kry, vd för göteborgska Sigma It Consulting, som drog igång tävlingen Dream Big i år.

ANNONS

Massor av kvinnliga innovatörer

Från början visste man inte hur stor responsen skulle bli, men det vällde in 160 ansökningar från hela landet. Och från Sigma It Consulting var man speciellt glada att över 40 procent av ansökningarna kom från kvinnliga företagare.

– Det gick fantastiskt bra, och det är vi stolta över, säger Lars Kry.

Lika stolta och glada var dagens vinnare.

– Det är väldigt roligt. Vi hjälper företag att bli mer lönsamma genom att investera i medarbetarna och skapa hållbara, trivsamma och lönsamma företag. I motsats till företagshälsovården arbetar vi förebyggande, säger Linda Siegner, en av grundarna till You Go.

Clean-techföretaget Nanvio var lika glada över att deras innovation inom nanoteknik uppmärksammas.

– Vi jobbar med en teknik som kan rena både luft och vatten, och just nu kollar vi på att rena kallstart hos bilar. Och så tittar vi på bakterier och läkemedelsrester i vatten, säger Tobias Hallberg.

Nöd-app för motorcyklister

Ett göteborgskt start-upbolag som gasat igång snabbt är Detecht. De har uppfunnit en app som ska hjälpa motorcyklister.

– Vi har utvecklat ett automatiskt nödlarm via en app. Genom att analysera mobilens inbyggda sensorer så kan vi identifiera om en olycka har inträffat. När vi släppte en prototyp i augusti fick vi in 5 000 användare, och i mars drar vi igång ett nationellt pilotprojekt med SOS Alarm, säger Tobias Goldman, en av medgrundarna.

ANNONS
ANNONS