Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falcon Funds var registrerat på Malta. Arkivbild.

Tre delgivna misstanke i pensionshärva

Tre personer har delgivits misstanke om brott i härvan kring fondbolaget Falcon Funds. I jakten på de försvunna pensionspengarna har Ekobrottsmyndigheten hittills kammat noll.

Falcon Funds misstänks ha svindlat bort hundratals miljoner kronor av pensionsspararnas pengar. Bolagets fonder var tidigare valbara inom premiepensionssystemet, men 2016 sade Pensionsmyndigheten upp avtalet.

Ekobrottsmyndigheten (EBM) har de senaste två veckorna delgivit tre personer misstanke om brott. Ingen av dem tillhör de misstänka huvudmännen.

- Som jag ser det har de medverkat till olika gärningar, säger kammaråklagare Arne Fors till TT.

Alla tre har suttit anhållna, men är nu släppta. Arne Fors vill inte säga om personerna finns på Malta eller i något annat land.

Tidigare har EBM sagt att tio personer misstänks totalt.

Jakten på de försvunna pengarna – i nuläget mellan 700 och 800 miljoner kronor – pågår, men hittills utan resultat. EBM har begärt rättslig hjälp från flera europeiska länder, för att lokalisera bankkonton som tillhör de misstänkta.

- Vi har haft vissa förhoppningar, men när vi hittat konton har de varit avslutade. De misstänkta känner ju till att det pågår en brottsutredning, och då kan man ju tro att de flyttar pengarna. Vi vet inte i hur många led det här går, säger Arne Fors.

I förra veckan utfärdade Maltas finansinspektion, MFSA, ett förbud för styrelseledamöterna i Falcon Funds att under två år ta uppdrag som kräver tillstånd från myndigheten.

- Man tycker inte att styrelsen har haft tillräcklig kontroll på förvaltarbolaget Temple Asset Management, säger Fors.

Styrelseledamöterna är inte förhörda av svenska myndigheter än.