Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helsingborgs hamn är en av de svenska hamnar som berörs av hamnarbetarnas blockad. Arkivbild.
Helsingborgs hamn är en av de svenska hamnar som berörs av hamnarbetarnas blockad. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Transport ansluter till hamnblockad

Transportarbetareförbundet varslar om blockad av alla ryska, ryskflaggade och ryskkontrollerade fartyg från den 1 maj.

"Våra medlemmar kommer inte att befatta sig med dessa fartyg efter det datumet", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Transportarbetareförbundet ansluter sig i och med onsdagens besked till kollegorna i Hamnarbetarförbundet, vars blockad av samma slag trädde i kraft den 28 mars.

Vill se EU-beslut

Blockaderna sker i protest mot Rysslands invasion av Ukraina.

"Transport står bakom Ukraina till 100 procent i kriget och vi är beredda att agera i solidaritet med våra fackliga kamrater och med medborgarna i Ukraina på kort varsel", står det i pressmeddelandet.

Transport anser egentligen att det bästa vore ett politiskt beslut om en gemensam EU-hantering i frågan, eftersom en icke samordnad blockad riskerar "få väldigt liten påverkan", men väljer trots det att agera.

Enligt Tommy Wreeth, förbundsordförande i Transport, beror det senare lagda varslet på att man vill ge möjlighet till företag att hitta andra leverantörer än ryska och hinna få hem redan köpta och betalda varor.

"Förhoppningsvis kan det här sätta press på övriga EU länder att agera", säger han i pressmeddelandet.

Varslet gäller i första hand till den 31 maj men kan komma att förlängas.

Gäller oavsett flagga

Även Hamnarbetarförbundet vill helst att besluten i frågan tas på en högre nivå. Man vill att regeringen ska agera genom att stoppa arbete med ryska fartyg i svenska hamnar, som en del av de internationella sanktionerna. Men regeringens linje är att Sverige inte bör införa en blockad ensamt, utan i stället avvakta ett gemensamt agerande inom EU.

Hamnarbetarförbundets blockad gäller alla ryskägda fartyg, oavsett nationsflagga. Enligt fackförbundet är många fartyg som kan bli aktuella registrerade i andra länder än Ryssland.

Förutom ryskägda fartyg har Hamnarbetarförbundet även lagt blockad mot arbete med gods på väg till eller från Ryssland på andra fartyg.