Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Arkivbild.

Traineejobb inget för ungdomar

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ifrågasätter regeringens egen satsning på traineejobb.

Regeringens satsning på traineejobb fortsätter att gå knackigt. Satsningen var ett av de stora löftena i valrörelsen 2014, där S-ledaren Stefan Löfven talade om att skapa 32 000 traineejobb. Sedan införandet har det landat på 474, rapporterar TV4 Nyheterna.

- Man kan ifrågasätta om de är rätt utformade, traineejobben. Så som de var tänkta, för arbetslösa ungdomar, är det alldeles uppenbart att där behövs de inte längre, för ungdomarna har fått andra jobb, säger Ylva Johansson (S) till TV4.

Fokusera på annat

Enligt henne är det en stark utveckling på arbetsmarknaden som gör att ungdomsarbetslösheten kan sjunka även utan traineejobben.

- Så då får vi fokusera på de andra problemen vi har. Det är framförallt nyanlända och vi har också en hel del ungdomar som kommit sent i tonåren. De kommer att behöva insatser, men kanske då inte traineejobben, säger hon.

Enligt Johanssons pressekreterare Natali Sial finns det dock inga planer på att skrota traineejobben. Det tycker Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson att regeringen borde göra.

- Det här var ju den stora frågan som skulle lösa mycket på arbetsmarknaden, nu har man misslyckats. Det man behöver göra nu är att man försöker att fokusera på de problem som faktiskt finns, det vill säga att invandrare inte kommer i arbete. Nu har det gått tre år utan konkreta reformer, säger hon.

"Sänker sina flaggskepp"

Moderaterna vill bland annat se högre krav på nyanlända, med utbildningsplikt och bidragstak, samt göra det enklare för företag att nyanställa. Att regeringen erkänner bristerna i traineejobben och riktar in sig mot invandrargruppen är Svantesson i grunden positiv till.

- Om regeringen lägger bra förslag på hur jobben ska bli fler och hur fler invandrare ska komma i arbete kommer vi inte att stoppa dem, tvärtom. Utmaningen nu är ju att det är väldigt tomt, och när man nu sänker sina flaggskepp är det allvarligt, säger hon