Nyligen prisades Domsjö fabriker för sitt jämställdarbete.
Nyligen prisades Domsjö fabriker för sitt jämställdarbete.

Trägen vinner – i jämställd arbetsplats

Diskussioner om attityder och extern teknikinspiration av kvinnliga representanter. Det är några anledningar till att Domsjö fabriker fått jämställdhetspris. Nu fortsätter arbetet för att locka fler kvinnor till den mansdominerade industrin.

ANNONS
|

Nyligen prisades Domsjö fabriker för sitt jämställdarbete. I motiveringen betonas ett långsiktigt, metodiskt arbete och tydligt är att förändringen inte är snuten ur näsan.

- Det har varit en lång process som pågått i över tio års tid. Men för att få in de bästa måste vi få in även kvinnorna, säger vd:n Lars Winter.

Företaget har framför allt satsat på informationskampanjer riktade mot studenter där kvinnliga representanter berättat om arbetsuppgifterna som finns inom industrin.

ANNONS

- För oss har det varit viktigt att vara ute redan i grundskolan för att visa att teknik passar både tjejer och killar, säger kommunikationsansvarig Monica Backerholm.

Backat kvinnorna

Men många satsningar har även gjorts internt och målsättningen är att lika många kvinnor som män ska delta i mentorprogram och vidareutbildningar. Omklädningsrummen har gjorts om för att passa både kvinnor och män.

- Dessutom har vi haft en utbildning för alla anställda där man diskuterar attityder på arbetsplatsen. Den har genomförts inom hela organisationen, säger hon.

I dag finns kvinnor på samtliga sex skift, och var fjärde ledare på företaget är kvinna.

- Den största förändringen är inom produktionen där vi idag har kvinnor i alla avdelningar. Totalt är 21 procent nu kvinnor och i min ledningsgrupp är 60 procent kvinnor, säger Lars Winter.

ANNONS

Fördel hjärnan

Samtidigt understryker han att företaget fortfarande har ett underskott på kvinnor inom skift- och underhållsarbeten. Anledningen är att de tidigare varit fysiskt krävande, där män ofta har en fördel. Men numera utförs mycket av arbetet framför datorer, fördel hjärnan framför kroppen.

- Det har skapat nya möjligheter där det är viktigt att vi når ut till kvinnor så att de också söker jobb här, säger Winter.

Att få in de första kvinnorna i verksamheten var den svåraste utmaningen.

- Nu gäller det att visa att de kvinnorna inte är utfrysta och ensamma här. Ju fler kvinnor vi får in, desto mer kommer utvecklingen att rulla på av sig själv, säger Winter.

Samtidigt ligger målet om 50–50 i hela organisationen långt fram i tiden.

- Vi har en låg personalomsättning och vår möjlighet att ta in fler kvinnor beror på när vakanser uppstår. Det kommer att ta 10–15 år till.

ANNONS
TT

Fakta: Domsjö fabriker

Antal anställa i Sverige: 400

Huvudprodukter: cellulosa, lignin och bioetanol.

Produktionsanläggningarna ligger utanför centrala Örnsköldsvik.

Fick industrins jämställdhetspris den 5/2 2018 av Industrirådet.

Källa: Domsjö fabriker

ANNONS