Toyota återkallar nästan 20 000 bilar i Sverige.
Toyota återkallar nästan 20 000 bilar i Sverige. Bild: Gorm Kallestad

Toyota återkallar tusentals hybridbilar i Sverige

Biltillverkaren Toyota återkallar 752 000 personbilar världen över. I Sverige berörs tusentals bilar av modellerna Prius och Auris. Anledningen är att bilarnas automatiska säkerhetsanordning inte alltid fungerar som den ska.
– Det kan i värsta fall leda till att drivningen upphör, säger Erik Gustafsson, informationschef på svenska Toyota.

ANNONS
|

Närmre 20 000 svenska bilägare påverkas när japanska biltillverkaren Toyota återkallar hybridbilar av modellerna Prius och Auris, något även Vi Bilägare har rapporterat om. Skälet är att man upptäckt att det finns en risk att det uppstår ett fel i själva hybridsystemet när bilen ska vara programmerad att gå in i ett felsäkert läge.

– Bilen ska upptäcka felet själv för att man ska kunna fortsätta köra, antingen till sidan eller till en verkstad, säger Erik Gustafsson på svenska Toyota.

Om man som förare inte upptäcker eventuella fel på bilen finns det därför en risk att drivningen upphör, det vill säga att fordonet stannar.

ANNONS
Det är bilar av modellerna Prius och Auris som återkallas.
Det är bilar av modellerna Prius och Auris som återkallas. Bild: Pontus Lundahl/TT

”Säkerhetsåtgärd”

Nu återkallar man 19 800 svenska personbilar tillverkade mellan 2013 och 2020, och sammanlagt 752 000 bilar världen över. Däremot handlar det inte om samtliga Prius och Auris.

– Det påverkar de bilar som har fått den här mjukvaran. Det man gör är en mjukvaruuppdatering, man installerar en ny programvara. Det tar en timme ungefär, säger Erik Gustafsson.

Under sommaren kommer berörda bilägare bli kontaktade av Toyota via brev.

– De bjuds in till att boka en tid hos sin Toyotaverkstad, och det sker naturligtvis kostnadsfritt. Det är en säkerhetsåtgärd.

LÄS MER:Toyota återkallar miljoner bilar

LÄS MER:Volvo återkallar 750 000 bilar – bromsproblem

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS