Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Årets skörd tros bli 20 till 30 procent mindre än normalt. Orsaken? Torkan under framför allt maj månad. Arkivbild.

Torkan kan tvinga Sverige att bli importör

En normal svensk skörd beräknas till cirka 5,9 miljoner ton. Men i år har torkan ställt till det rejält – skörden tros bli 20 till 30 procent mindre. En konsekvens är att Sverige, som vanligtvis exporterar spannmål, kan tvingas bli importör.

- De senaste två månaderna har det varit väldigt torrt. Spannmålen har inte utvecklats på ett sätt som är bra för avkastningen, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef vid Lantmännen.

Kombinationen torrt och varmt är inte bra för spannmålens utveckling. Det blir inte många ax per planta och skörden brådmognar. Förutom att den är betydligt mindre än normalt finns det en stor risk för att skörden även har sämre kvalitet. Plantornas kärnor fylls inte med energi, vilket gör att de väger mindre och rymdvikten blir lägre.

- Det är som att ställa ut en blomma i 25 graders värme utan vatten, säger Mikael Jeppsson.

Tvingas till nödslakt

Torkan påverkar även lantbrukare som producerar djurfoder. Under första skörden i slutet av maj kunde många bara skörda omkring hälften jämfört med hur det brukar se ut.

- Nu vid andra skörden kan vissa kanske få ihop 25 procent av det normala. Men hos många finns det över huvud taget ingenting, säger Lennart Nilsson vid LRF Växtodlarna.

Situationen, som Lennart Nilsson bedömer som akut, riskerar dessutom att förvärras ytterligare om det inte kommer ordentligt med regn snart. För djurbönderna kan en fortsatt foderbrist leda till att djur behöver slaktas i förtid, något som innebär potentiellt långsiktiga konsekvenser.

- I sådana fall blir det inga kalvar till våren och det kommer att ta flera år att bygga upp djurbeståndet igen, säger han.

Grannländerna har problem

En annan negativ effekt är att lantbrukarna får en betydligt sämre inkomst än normalt. Dessutom tror Mikael Jeppsson att den begränsade skörden gör det mycket sannolikt att Sverige kommer att tvingas importera spannmål.

- Vanligtvis är Sverige en nettoexportör, men vi kommer inte att klara det i år.

Varifrån Sverige ska importera spannmål är oklart. Flera närliggande länder och områden vid Östersjön, bland annat Polen och Baltikum, har nämligen liknande problem med torka som Sverige. En tänkbar kandidat är Frankrike.

- Det är framför allt vete som vi får mindre av i år, även om de vårsådda grödorna lider mest i torkan. Höstsådden blev sen i höstas, vilket innebar att lantbrukarna inte hann en normal areal. Det blev en lägre skörd av höstsådda grödor med lägre areal och avkastning, säger Mikael Jeppsson.

Skördar i förtid

I maj tog Jordbruksverket beslutet att låta lantbrukarna skörda vissa av sina arealer i förtid och LRF hoppas på ytterligare hjälp. Tillsammans med lantbrukarnas intresseorganisationer i Finland, Danmark och de baltiska länderna har de vänt sig till Bryssel för att få hjälp både från EU:s krisbudget och från respektive lands nationella budgetar.

- Det finns en stor oro hos lantbrukarna just nu. Spannmålsodlarna är oroliga för att de inte ska få pengarna att gå ihop och djurbönderna har dessutom sina djur som de värnar om och absolut inte vill se lida brist på foder, så där är oron ännu större, säger Lennart Nilsson.

Väderprognoserna under den närmaste tiden utlovar inget regn. Till skillnad från många semesterfirare önskar sig Mikael Jeppsson mellan 15 och 17 grader – och regn varannan dag.

- Med kallare väder och regn kommer mognadsprocessen att gå saktare. Då finns det större möjlighet till en bättre skörd.