Det torra vädret riskerar att leda till brist på svenska livsmedel som öl, bröd och kött. Arkivbild.
Det torra vädret riskerar att leda till brist på svenska livsmedel som öl, bröd och kött. Arkivbild.

Torkan kan leda till brist på svenskt öl

Brist på svenskt öl, bröd och kött kan komma att bli verklighet inom en snar framtid. Om det torra vädret håller i sig riskerar konsekvenserna att på sikt bli kännbara för svenska konsumenter.

ANNONS
|

- Den allra största delen av all spannmålsproduktion har påverkats. Det kan handla om alltifrån en liten skördesänkning till en total katastrof, som innebär att det inte lönar sig att skörda, säger Lennart Nilsson vid LRF Växtodlarna.

Och kommer det inte ordentligt med regn under den närmsta tiden riskerar läget att förvärras ytterligare.

Kan leda till brist

Effekterna av torkan spås ännu inte slå mot konsumenterna. Men det kan komma att ändras under vintern och våren: om dagens svåra situation håller i sig kan det bli brist på flera dagligvaror som svenskt kött, bröd och öl.

ANNONS

På branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel, som står bakom produktmärkningen "Från Sverige" tillsammans med LRF och Livsmedelsföretagen, är man uppmärksam på den torra väderleken.

- Vi har redan fått signaler om att det kan komma att uppstå bristsituationer för vissa svenska råvaror till hösten. Det skulle i så fall bli ett problem för en del av de produkter som är märkta med branschens ursprungsmärkning, säger Karin Brynell, vd för Svensk dagligvaruhandel.

Senaste gången var 1992

Om det skulle bli brist på svenska råvaror blir det fråga om en ökad import, säger Karin Brynell.

- Det skulle vara synd i så fall eftersom det finns en stor efterfrågan, konsumenterna är väldigt medvetna och letar efter svenska råvaror.

- Men finns det inte så finns det inte.

ANNONS

Senaste gången Sverige drabbades av en liknande torka var 1992, då lantbrukarna led miljardförluster. Vid den tidpunkten fanns det dock försäkringar som hjälpte till att täcka en del av förlusterna. Så ser det inte ut i dag.

TT

ANNONS