Torkan slog hårt mot flera svenska bönder och nu väntas andra delar i livsmedelsproduktionen drabbas. Arkivbild.
Torkan slog hårt mot flera svenska bönder och nu väntas andra delar i livsmedelsproduktionen drabbas. Arkivbild.

Torkan ger kostnadschock för matbranschen

Torkan slog hårt mot svenska bönder. Nu fortplantar sig krisen till fler delar av livsmedelsproduktionen. För en del företag har priset på råvara stigit med 40 procent.

ANNONS
|

Sommarens torka fick skogar att brinna och sädesfält att torka. Vissa bönder fick nödslakta djur eftersom bristen på foder blev för stor. Detta får nu konsekvenser för den övriga livsmedelsproduktionen, visar branschorganisationen Livsmedelsföretagens konjunkturrapport för oktober.

Kostnaderna för råvaruinköp har redan ökat med 40 procent för vissa av medlemsföretagen, och en stor andel uppger att kostnaderna kommer att öka under hösten och våren. Det handlar om alltifrån bagerier, bryggerier, mejerier, pasta- och flingtillverkare till kött- och charkproducenter.

- Det är få branscher som kommer undan, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen.

ANNONS

Sjönk ihop som en sufflé

Cirka 60 procent av det som förädlas inom svensk livsmedelsindustri baseras på svenska jordbruksråvaror. Därför kan utbudet minska kraftigt när företagen måste hålla igen eller helt enkelt inte hittar svenska råvaror. Tillgången kommer inte att räcka till för att möta konsumenternas efterfrågan, enligt Eckerdal.

- Vi hamnar i en situation där vi måste fundera på om vi ska importera råvara. Vad gör vi då med märkningen? Det blir oerhört dyra processer att ställa om, om vi ens vill det för vi vill inte laborera med kundernas tillit till oss som leverantörer av svenska råvaror.

Sommarens torka och problemen som nu uppstår jämförs med den globala råvarukrisen under 2007–2009. Mitt i den kom också finanskrisen som spädde på turbulensen. Råvaror som majs och soja sköt i höjden. I vissa fall tredubblades priset.

- Vi försöker dra paralleller med den senaste krisen. Det vi såg då var att bruttomarginalen för företagen sjönk ihop som en sufflé. Och man kunde inte se att priserna i butik kunde kompensera för den här stora kostnadsökningen, säger Carl Eckerdal.

ANNONS

Kanske inte kan fortsätta

Runt årsskiftet lär ökningen av priset stegras och om ingenting händer med kostnaden i butikerna kan företag få det tufft, enligt chefsekonomen.

- Om vi möter samma gensvar nu, att det finns en låg betalningsvilja i dagligvaruled, då kommer en del företag att leva nära gränsen att inte kunna fortsätta verka.

Eckerdal tror dock att konsumenterna är beredda att betala.

- Om man befann sig i Sverige under juli och augusti och såg hur åkrarna inte ville ta sig, det var bara jorddamm, då tror jag man nästan förväntar sig att det här kommer att märkas även för mig som konsument.

TT

ANNONS