Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Andelen nyproducerade bostadsrätter till salu fortsätter att slå rekord. Andelen har ökat med 57 procent jämfört med förra året och siffran är den högsta på fem år, visar siffror från Hemnet. Arkivbild

Toppnotering för nya bostadsrätter

Produktionen av nya bostadsrätter är som en supertanker som det tar lång tid att få stopp på. I mitten av juni var 12 617 nya bostadsrätter till salu i Sverige, en ökning med 57 procent jämfört med samma tid förra året och den högsta siffran på fem år, visar statistik från bostadssajten Hemnet.

Sjunkande priser på nyproduktion, minskat antal säljstarter, konkurser bland bostadsbolagen, lånetak och amorteringskrav. Många experter anser att det är läget på bostadsmarknaden som får hushållen att se allt dystrare på framtiden, vilket framkom tydligt i Konjunkturinstitutets barometer för ett par dagar sedan. Medan tillverkningsindustrin är fortsatt överlycklig har hushållens pessimistiska syn backat för sjunde månaden i rad till 96,8 där 100 är neutralläget.

Måste sälja

Trots detta har byggbolagen få alternativ. De flesta projekt som är färdigställda eller håller på att bli klara måste säljas och därför översvämmas marknaden. För två år sedan var 30 procent av det totala utbudet av bostadsrätter nyproducerade, nu är det nära hälften. Staffan Tell på Hemnet tror att den utvecklingen kommer att fortsätta.

- Många av de här projekten sattes i gång förra året och de färdigställs i år eller kommande år. Det har kommit många nyheter om att bolagen drar ner på byggtakten eller dröjer med säljstarterna, men det kommer att bli många tillträden under hösten.

Fortsatt prispress

Han tror att prispressen på nyproduktionen kommer att fortsätta.

- Om man tittar på förra hösten så var det just ett kraftigt ökat utbud som satte press på priserna så det går absolut inte att utesluta att den utvecklingen fortsätter.

Att det till stor del handlar om ett Stockholmsfenomen framgår tydligt av Hemnets siffror. I Stockholms län var första veckan i juni 4 823 nyproducerade bostadsrätter till salu, I Västra Götaland 1 515 och i Skåne län 1 131.