Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Toppchefer sålde aktier innan Ericsson-skandalen briserade

Uppgifter om mutor till terrorgruppen IS har skakat om telekomjätten Ericsson.
Nu visar det sig att flera höga chefer sålt aktier för miljoner – efter den interna utredningen om mutorna. Det rapporterar DI.

Veckans pressmeddelande från telekomkoncernen fick bolaget att rasa på börsen. I meddelandet framkom nämligen bland annat att det ser ut som om Ericsson betalat terrororganisationen Islamiska staten (IS) för fri transportlejd.

Företagets egen utredning om mutorna gjordes redan 2019 men först nu har Ericsson gått ut med uppgifterna. Skälet till det, skriver DI, är att SVT:s ”Uppdrag granskning” och det internationella journalistnätverket ICIJ börjat ställa frågor om utredningen.

LÄS MER: Ericsson medger flera fall av korruption i Irak

LÄS MER: Ericsson-ras tynger på börsen

Har inte besvarat frågor om när uppgifterna blev kända

Bara veckor innan onsdagens pressmeddelande, den 31 januari, sålde toppchefen Nunzio Mirtillo aktier för 5,7 miljoner, skriver DI. Sommaren 2020 ska han också ha sålt för drygt två miljoner, enligt DI. Och han är inte ensam då även två andra högt uppsatta chefer – Chris Houghton och Peter Laurin – ska ha sålt aktier efter att den interna utredningen om mutorna gjordes.

Ericsson har inte besvarat DI:s frågor om när internutredningens slutsatser blev kända i koncernledningen och hur telekomjätten hanterat internutredningen ur marknadsmissbruksrättsligt perspektiv.

Det är inte känt om Ericsson betraktar internutredningens slutsatser som insiderinformation.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.