Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Danmarks näringsminister Rasmus Jarlov, Det Konservative Folkeparti.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Toppchefer på Danske bjuds in till utfrågning

Medan Danmarks näringsminister kritiserar landets finansinspektion bjuder utskottet för näringsliv, tillväxt och export in Danske Banks ledning till en öppen utfrågning i Folketinget.

Inför en öppen kommitté i Folketinget ställde sig näringsminister Rasmus Jarlov frågandes till varför danska och estniska myndigheter inte reagerat kraftigare på de många varningar som uppstod kring Danske Banks estniska filial.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Den danska finansinspektionen hade kunnat vara mer kritisk i sin utredning av Danske Bank.

Vill gå till botten med härvan

Under sammanträdet sade Jarlov även att storbanken ska ha lämnat felaktig information till den danska finansinspektionen. Om det stämmer skulle det vara tillräckligt för att åtala storbanken, enligt näringsministern som samtidigt lovade att anslå resurser för att gå till botten med den omfattande penningtvättshärvan.

Näringsministerns uttalanden kommer en dryg vecka efter det att storbanken presenterat sin egen rapport angående den massiva penningtvättshärva som uppdagades i fjol. Bankens tidigare vd Thomas Borgen avgick i samband med rapporten.

Toppchefer får inbjudan

På tisdagen valde Folketingets utskott för näringsliv, tillväxt och export, efter ett förslag från Enhetslistan, att bjuda in Danske Banks ledning till en öppen utfrågning. Där väntas toppcheferna tvingas förklara bankens agerande i penningtvättshärvan.

Men på grund av dansk lag kan Danske Banks chefer välja att avböja inviten då ingen får tvingas till att delta vid offentliga utfrågningar i Danmark.

Enligt en talesperson på Danske Bank har bolaget ännu inte tagit ett beslut om inbjudan till den öppna utfrågningen i Folketinget.