Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Antalet sålda tomter har ökat kraftigt under årets tredje kvartal, enligt Hemnet. Arkivbild.
Antalet sålda tomter har ökat kraftigt under årets tredje kvartal, enligt Hemnet. Arkivbild. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Tomtmarknaden rykande het

Det höga trycket på bostadsmarknaden har öppnat intressenters ögon för att köpa tomt, enligt flera aktörer.
— Allt fler kan i det här bostadsklimatet

Tro på stigande priser

Bygga själv

Antalet sålda tomter har ökat kraftigt under årets tredje kvartal, enligt Hemnet. Under kvartalet såldes 1 233 tomter, en ökning med 64 procent jämfört med samma kvartal förra året. Enligt söktjänsten är det den högsta noterade nivån för ett enskilt kvartal sedan 2014, som så långt tillbaka i tiden som bolaget statistik sträcker sig.

— Tomter kan knytas till övriga bostadsmarknaden med både villor, bostadsrätter och fritidshus, som varit väldigt het under sommaren och tagit rejält med fart under hösten, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Precis som på villamarknaden präglas även marknaden för tomter av en hög efterfrågan och ett relativt lågt utbud.

— Sannolikt hänger det också ihop med att villamarknaden är så populär. Där finns det ett högre tryck och köpvilja, medan utbudet är lågt, säger Erik Holmberg.

Det spiller sannolikt över på tomtmarknaden och kan göra att fler som ställt in sig på att köpa villa istället öppnar sig för möjligheten att köpa tomt, tillägger han.

Samtidigt tror många köpare på att priserna kommer att öka framöver, vilket driver vilja att göra slag i saken och få affären avklarad innan dess.

— Så här långt under hösten har priserna varit stabila med endast mindre ökningar jämfört med förra året. Men om viljan att köpa fortsätter vara högt och utbudet förblir lågt kan priserna absolut ta fart, säger Holmberg.

Även Länsförsäkringar Fastighetsförmedling rapporterar om stor efterfrågan på tomter — som enligt vd:n Marcus Svanberg är "helt i linje" med den starka efterfrågan på villor och fritidshus som uppstått med anledning av pandemin.

Mellan juli och september har mäklarfirman sålt 213 tomter, en ökning med 78 procent jämfört med samma period förra året.

— Många vill köpa ett fritidshus för att få tillgång till natur och bad hemmavid. Många har också haft anledning att ompröva sitt bostadsbehov, där villa med trädgård ökat i attraktionskraft, säger Marcus Svanberg.

Han fortsätter:

— Allt fler kan i det här bostadsklimatet tänka sig att köpa en tomt för att själv bygga på den, särskilt fritidshus.

Några av de områden i landet där Länsförsäkringar Fastighetsförmedling sålt flest tomter under perioden är Stockholms län, där Värmdö sticker ut i hög popularitet, Jämtland, där Vemdalen ligger högt upp bland intressenter, samt Västra Götaland, där Kungälv sticker ut.