Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är underligt att så många belöningssystem poängterar individen framför gruppen.

Tobias Fredberg: Gruppvänlig miljö föder stjärnor

I undersökning efter undersökning säger högre chefer att deras största utmaning är att utveckla humankapitalet i sina organisationer. Det är inte så konstigt. I en värld som standardiseras är det avgörande för stora organisationer att lyckas bygga ledare för framtiden och att skapa engagemang och initiativförmåga så att fler tar ansvar. På Chalmers studerar vi hur detta går till och frågar därför ibland företagsledare vad deras viktigaste råd till unga personer är. Ett av de vanligaste svaren är: hitta ett bra företag, en bra chef och stanna länge på arbetsplatsen.

Logiken är enkel: hur vi utvecklas är beroende av miljön omkring oss. Boris Groysberg vid Harvard konstaterade att när stjärnor i en organisation rekryteras över till en ny organisation slutar de flesta att vara stjärnor eftersom de förlorar det stöd de hade från miljön där de verkade. Tendensen är starkare i organisationer med stark kultur, och kvinnor fortsätter i högre grad att vara stjärnor.

Det finns organisationer i nästan alla branscher som utgör plantskolor för duktiga ledare. Sydney Finkelstein från Dartmouth College gjorde släktträd från olika ledare och slogs av vilken påverkan vissa ledare haft för hela branscher. Det visade sig till exempel att 26 av de 32 lagen i NFL, den högsta serien i amerikansk fotboll, år 2008 hade en tränare som i sin tur hade jobbat under en och samme chef, Bill Walsh.

Samma tendenser till att vissa ledare och organisationer är bättre än andra finns i till exempel modebranschen (Ralph Lauren) och inom digital animation (George Lucas). De upplärda ledarna var i sin tur bättre än andra på att utveckla ledare. Bland företag brukar man prata om General Electric som en plantskola för chefer. I Sverige var Electrolux under 1970- och 1980-talen en plantskola för exempelvis Leif Johansson, Carl Bennet, Rune Andersson och Hans Stråberg.

Finkelstein och Groysberg visar att det ger framgång att skapa miljöer där individer ges möjlighet att växa, men det ska samtidigt vara en miljö som sätter gruppen före individen. Är det då inte underligt att så många belöningssystem poängterar individen framför gruppen, att vi är ganska dåliga på att betona att människor behöver olika saker för att växa och att de flesta företag inte lyckas skapa en kultur som bygger på att man vinner tillsammans Borde vi inte veta bättre?

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi